Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas rebalans ovogodišnjeg budžeta od 67.954.916 KM, kao i nacrt budžeta za 2022. u iznosu od 43.902.921 KM.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za finansije Maja Kunić rekla je da usvojeni rebalans u odnosu na nacrt ima razliku na prihodovnoj strani od tri miliona KM koje je Vlada Republike Srpske doznačila gradu Prijedoru za komunalnu i putnu infrastrukturu na osnovu programa javnih investicija Srpske.

Ona je novinarima u Prijedoru izjavila da su u rashodovnu stranu uvršteni troškovi za prijevremene izbore koji su gotovo 170.000 KM.

Kunićeva je navela da je nacrt budžeta za 2022. za 6,23 odsto veći od plana budžeta za ovu godinu.

– Najveći rast bilježe prihodi po osnovu poreza na dodatu vrijednost koji su po procjeni Ministarstva finansija 27 miliona KM. U nacrt budžeta za 2022. godinu nije uvršten Dom zdravlja, a danas je usvojena odluka da se uključi u trezorsko poslovanje, tako da će ovaj nacrt biti u većoj mjeri korigovan do prijedloga – rekla je Kunićeva.

Ona je najavila da javna rasprava počinje u ponedjeljak, najvjerovatnije, u onlajn formi, kao i za rebalans.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da je od šest amandmana DNS-a na rebalans budžeta za ovu godinu jedini nov onaj kojim se traži jednokratna pomoć zdravstvenim radnicima u kovid sistemu od 500 KM.

– Prijedlog da se tih 200.000 KM izdvoji iz budžetske rezerve nije bio realan, jer su skoro sva sredstva iz budžetske rezerve potrošena – naveo je Kovačević.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Velaula smatra da je danas usvojen kvalitetan rebalans.

– Odjeljenje za finansije i Gradska uprava imali su jako puno problema. Naslijeđen je minus od sedam miliona KM. Sve je to izbalansirano. Mislim da ćemo imati suficit u narednoj godini – rekao je Velaula.

Govoreći o nacrtu budžeta za iduću godinu, Velaula je rekao da nije bilo komentara na formu nacrta, da slijedi javna rasprava i da će SNSD učestvovati sa svojim prijedlozima i, ako bude potrebe, amandmanima.

– Budžet treba biti više razvojni nego što je bio ovaj prošli, ali mislim da ćemo imati dodatno prostora i od tih sedam miliona i od kredita. Hoću da najavim da će iduća godina biti radna u Prijedoru gdje ćemo otvoriti mnoge procese i radove – poručio je Velaula.

Odbornik DNS-a Dragan Romčević rekao je da je Klub odbornika DNS-a bio suzdržan u glasanju o rebalansu, jer nijedan od šest amandmana ove stranke nije prihvaćen.

– Radilo se o stvarima koje je, po nama, trebalo podržati, kao što je povećanje grantova za obrazovanje, za udruženje potrošača Don, za liječenje boračke populacija, za Svetosavsku akademiju i za sportski savez udruženja ratnih vojnih invalida, kao i davanje jednokratne pomoći zdravstvenim radnicima u kovid sistemu u iznosu od 200.000 KM – naveo je Romčević.

Skupština je imenovala novu Komisiju za izbor i imenovanja, a razriješila dosadašnju, čime je uvažena presuda Okružnog suda u Prijedoru prema kojoj je imenovanje prethodnog sastava bilo protivno Poslovniku Skupštine.

Odbornici su donijeli odluku o uključivanju Doma zdravlja Prijedor u trezorski sistem poslovanja, upoznali se o informaciji o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i usvojili Akcioni plan prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda za period 2022-2026. godine.

Autor: SRNA/RTRS