Gostovanje na važnoj adresi koje je najavio Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, jeste Moskva i ruski predsjednik Vladimir Putin, istakla je Ljubinka Milinčić, glavna urednica redakcije Sputnjik Srbija, gostojući u našem Јutarnjem programu.

– Nema važnijeg mjesta u svijetu za Srpsku i Srbiju od Moskve. Dodik će razgovorati sa Putinom, da dobije još jednom potvrda Rusija čvrsto stoji uz Srpsku i Dejtonski sporazum – istakla je Milinčić.

U dosadašnjim razgovorima Putina i Dodika uvijek je predsjednik Rusije započinjao konverzaciju “Kako mogu pomoći ‘”.

– Sigurno će biti i sada takvo pitanje, i to je razlika od Zapada. Za uzvrat Rusija nikada ništa nije tražila. Rusija ne traži ništa što je protivno međunarodnom pravu – kaže Milinčićeva.

Ona se osvrnula i na nedavni susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

– Razgovarano je o mnogim pitanjima, pa isto tako i o Republici Srpskoj. Morate imati na umu da su o toj temi razgovorala dva velika prijatelja Republike Srpske, Putin i Vučić. Normalno je da je dominantno pitanje bilo gas, čije će povoljnosti  osjetiti i stanovnici u Republici Srpskoj – dodala je Milinčić.

U zapadnim krugovima, prije svega SAD i Njemačkoj sve češće se spominje riječ sankcija, upućene prema Srpskoj.

– Sankcije se uvode da spriječe normalno funkcionisanje države. Morate znati da to mogu određene države uvesti, ali da tako nešto nikada neće proći u Savjetu bezbjednosti UN. Rusija može to da nadoknadi, jer je velika i moćna, i može da zaštititi svoje prijatelje – dodala je Milinčić.

Autor: RTRS