Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je Srni da je apelacija Ustavnom sudu BiH koju je podnio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović kojom traži da se omogući nošenje hidžaba i brade u Oružanim snagama /OS/ BiH najbolji dokaz kakvu BiH zagovara.

– Šta može bolje odslikavati stvarne namjere Izetbegovića u pogledu promjena u Oružanim snagama BiH, ali i o onome kakvu budućnost same zemnje od njegove apelacije Ustavnom sudu BiH kojom traži da se pripadnicima OS BiH omogući nošenje brade i hidžaba? – pita Majkićeva.

Prema njenim riječima, muslimanska država kako je zamišlja Izetbegović trebala bi da omogući nošenje hidžaba i brade u OS BiH kako to nalažu vjerski običaji islamskih zemalja.

Majkićeva je istakla da Izetbegović računa da će mu njegova dva člana SDA u Ustavnom sudu BiH i tri sudije stranca omogućiti da se “u ime poštovanja ljudskih prava vjernika islamske vjeroispovijesti” u kasarnama OS BiH ubuduće susreću vojnici sa bradom ili pripadnice OS BiH sa hidžabom.

– Kakav bi to utisak proizvelo na pripadnike druga dva naroda u OS BiH, nije teško zamisliti – naglasila je Majkićeva.

Ona je rekla da se očekuje da će se o “ovim opasnim namjerama Izetbegovića izjasniti i reagovati i predstavnici međunarodne zajednice koji ovih dana vode intenzivne pregovore sa njim pokušavajući da ga privole na kompromis bez koga nema ni BiH.

– Vjerujem da će možda ovom porukom shvatiti da problemi u BiH ne leže u Republici Srpskoj, Miloradu Dodiku i SNSD-u, nego u ovakvim namjerama Izetbegovića koje nemaju nikakvog opravdanja – ocijenila je Majkićeva.

Ustavni sud će razmatrati Izetbegovićev zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 12 stav /2/ i /4/ Pravila službe Oružanih snaga BiH

Ministarstvo odbrane BiH odbacilo je ranije navode iz apelacije člana Kolegijuma Doma naroda koju je podnio Ustavnom sudu BiH tražeći ocjenu ustavnosti pojedinih članova Pravila službe Oružanih snaga BiH.

Izetbegović je tražio da se pripadnicima OS BiH omogući nošenje hidžaba i brade u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovijesti.

Lider SDA zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OS BiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane u Savjetu ministara koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab.

Autor: SRNA/RTRS