Kad kažemo da je neko ustao na levu nogu, hoćemo da naglasimo njegovo neraspoloženje koje je bez nekog posebnog razloga. Ali odakle potiče ova izreka – to zna malo ljudi.

Sva narodna verovanja odvajaju levu i desnu stranu i predstavljaju ih kao nejednake. Desna je ona koja je prava, jača, dobra, naprednija, dok je leva slabija, nesrećna, nazadna. Stefan Nemanja je na samrti rekao – “Za puteve na desnoj strani zna Bog, a na levoj strani su putevi đavolski i razvratni”.

Odakle potiče izreka?

Za ovo se vezuje i fraza – “Ustao je na levu nogu” – misleći pri tom da nije ustao “kako treba” na desnu nogu pa je zato i neraspoložen celog dana.

Smatra se ipak da je ova fraza još starija i da iz vremena starih Rimljana. Oni su smatrali da je leva strana u Rimu loša, baksuzna, zla, pa samim tim i kada nakon buđenja prvo levom nogom dodirnete pod – to je dovoljan razlog da vam ceo dan protekne loše.

Leva noga je mogla da donese nesreću i ako ovom nogom prvo pređete kućni prag, pa su zato i na to Rimljani obraćali pažnju. Još jedna povezanost lošeg, odnosno zla sa levom stranom jeste i to što se na engleskom jeziku zlokoban kaže – sinister, a koren reči je latinska reč za levo.

Izvor: Magazin.novosti