Složićete se da je nemoguće zamisliti jesen i zimu bez ovog ukusnog voća

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. veka. 

Ovo voće bogato vitaminom C, štiti naš imunitet u sezoni prehlada, a pomaže nam i u održavanju vitke linije. Uz sve to mandarine su i  veoma ukusne.

Sezona je ovog citrusa koje povoljno utiče na vaše zdravljea pogledajte koje su to prednosti:

1. Ubrzavaju probavu

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti ni na bele “tračice” koje obavijaju plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete mnogo ugljenih hidrata i masti, taj deo citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći će da se uspavana probava ubrza.

2. Čuvaju srce 

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema.

lekarka, pacijent, doktorka, srce, pregled, kardiolog, srce,Bojana PR

Foto: Shutterstock

3. Podmlađuju kožu

Bogata antioksidantima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, mandarina je odlično sredstvo za negu lica. Razgradnjom beta-karotena sintetiše se vitamin A, kome možemo da zahvalimo na baršunastoj koži.

Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi smanjenju bora.

4. Smanjuju nivo holesterola u krvi

Antioksidanti koji su prisutni u mandarinama pomažu u smanjenju lošeg holesterola i podstiču dobar holesterol. Takođe, mandarine sadrže i vlakna koje pomažu u čišćenju arterija od lošeg holesterola, i održavaju normalan krvni pritisak.

5. Jačaju imunitet

Budući da su mandarine pune vitamina C, one mogu dati i do 80 odsto potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina. Vitamin C u mandarinama je presudan u prevenciji prehlade i od vitalnog je značaja za pravilno funkcionisanje zdravog imunološkog sistema.

6. Dobre su za oči

Zdravlje očiju održavamo unoseći hranu s karotenoidima kao i drugim antioksidansima. Mandarine sadrže i vitamin C i karotenoid vitamin A koji pomaže u sprečavanju makularne degeneracije, kao i u drenaži staklastog tela oka gde bi pritisak mogao uzrokovati galukom.

Izvor: telegraf.rs