Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS, nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, da je zadovoljan razgovorom, te da su razgovarali o situaciji u Republici Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Dodik je istakao da je Putin upoznat sa detaljima, te da ga je interesovalo sve ono što je aktuelno – od mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, do statusa Republike Srpske i ustavnih rješenja.

Najviše vremena razgovarali su o razvoju političke situacije u BiH. I ono što je najvažnije, naglasio je Dodik, jeste podrška Putina i Rusije.

– Putin je dao podršku međunarodnom pravu, poštovanju Dejtonskog sporazuma, održavanju mira i potrebi što većeg angažmana za razgovor sa različitim partnerima. Јednako tako, pružio je podršku i činjenici da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da samo entiteti i narodi mogu da dovedu do određenih promjena i da bi, sve što bi bilo nametnuto, imalo loš prolaz u budućnosti – rekao je Dodik u razgovoru za naš politički magazin Pečat.

Dodik je rekao da sa Putinom nije razgovarao o mogućim sankcijama protiv njega. Bitnija tema, je, prema njegovim riječima, bila predstojeća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti.

– Putina je interesovalo da li mi po Ustavu i Dejtonskom sporazumu imamo pravo na oružane snage, indirektne poreze i pravosuđe. Rekao sam mu da je to funkcionisalo i da su to međunarodni zapadni partneri ukinuli. Njemu je najvažnije bilo da se zna da li je to u skladu sa Ustavom ili nije – naglasio je Dodik.

On je naveo da je Putin izrazio interesovanje i u vezi imovine entiteta, te pitao kako je moguće da neko uzme imovinu tek tako.

– Rekao sam mu da se Republici Srpskoj želi nametnuti da uđe u Parlament BiH i tako donese zakon u kome bi dala Bosni i Hercegovini imovinu kojom mi već raspolažemo 20 i nešto godina i koja je definisana Dejtonskim sporazumom. Sve ono što pripada entitetima je njihovo. Putin je rekao da to razumije – istakao je Dodik i dodao da Republika Srpska brani svoju imovinuu i da će Rusija dati podršku tom pitanju.

Dodik je od Putina dobio obećanje da će cijena gasa za Republiku Srpsku ostati ista.

– Drago mi je da sam dobio podršku od Putina da će za nas ista cijena gasa ostati. Podržaće se izgradnja gasovoda koji planiramo sutra da dogovorimo sa direktorom Gasproma u Sankt Peterburgu – rekao je Dodik.

On je istakao da je Gasprom zainteresovan za saradnju sa Srpskom, te da je ranije dogovorena gradnja gasovoda i dvije gasne elektrane u Republici Srpskoj.

– Јa to sada želim ojačati i postaviti na temelje. Da Srbija gradi dovodni gasovod do Republike Srpske i da mi nastavimo dalje od Drine do Banjaluke i Novog Grada – naveo je Dodik.

Dodik je najavio da postoji velika šansa da gradnja gasovoda počne već naredne godine.

Autor: RTRS