Sastanci domaćih zvaničnika i političara sa specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metju Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorc, nastavljaju se danas, a prvi su jutros stigli predstavnici iz Federacije BiH.

Na sastanak u zgradu Delegacije Evropske unije stigao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ), dok je jučer bio potpredsjednik Milan Dunović (DF). Osim Čavare, stigli su i SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić, poslanik Naše stranke Sabina Ćudić, poslanik SBB-a Sanela Prašović-Gadžo i poslanik HDZ-a Mladen Bošković, prenosi Klix.ba

Zatim su nešto kasnije, u drugoj turi, pristigli i poslanik u državnom parlamentu Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), poslanik Alma Čolo (SDA) i Borjana Krišto (HDZ) te delegat u Parlamentu BiH iz SNSD Sredoje Nović.

U ranijim izjavama su Palmer i Ajhorc naglasili potrebu da ono što bude dogovoreno o izbornim reformama među političkim liderima mora imati dovoljno glasova i u parlamentima, kako bi bez problema bilo usvojeno. Stoga ne čudi što su i federalni parlamentarci došli na red da sjednu za sto s delegacijom EU i SAD.

Juče su se s njima još jednom sastali lideri SDA i HDZ-a, ali i predstavnici drugih stranaka kao što su SBB, NiP, SDP i slično.

Izetbegović je kazao kako je za danas dogovoreno da se krene u ozbiljnije razmatranje blokada u Federaciji BiH, odnosno da će na stolu biti izborne reforme u ovom entitetu.

Izvor: banjaluka.net