Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović čestitao je danas članovima Odbojkaškog kluba invalida /OKI/ ” Kozara” Prijedor dvadesetu godišnjicu postojanja i rada ističući da je to klub koji ima izvanredne rezultate.

” Ratni vojni invalidi druže se , razvijaju jedan sportski i takmičarski duh , jedan kolektivni duh koji ih socijalizuje i uključuje u društvo i meni to je posebno zadovoljstvo što je Ministarstvo rada i boračko-invaldiske zatite moglo da pomogne u više navrtaa”, rekao je Milunović novinarima u Prijedoru gdje je prisustvovao svečanosti koju su organizovali članovi OKI ” Kozara” Prijedor kako bi obilježili 20 godina postojanja i rada.
Milunović je iskoristio priliku i povodom sutrašnjeg dana, Međunarodnog dana invalida svim invalidima uputio čestitke ističući da je Republika Srpska mnogo učinila ispred zemalja u okruženju za tu kategoriju stanovnika.
“Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji invalida je prvi zakon koji je donet na ovim prostorima i zahvaljujući Fondu za profesionalnu rehabilitaciju odnosno od njegovog osnivanja je zaposleno i program ekonomske podrške dobilo 2315 invalida od kojih je 1971 ratni vojni invalid”, istakao je Milunović.

On je dodao da su strateško opredjeljenje Republike Srpske , gdje je u sistemu preko 30.000 ratnih vojnih invalida, upravo programi podrške invalidima i ratnim vojnim invalidima kako bi došlo do njihove što veće socijalne uključenosti u društvo i društvene tokove.
“Imali smo niz projekata kojima se nastojao poboljšati položaj ratnih vojnih invalida jedna od njih je ortopedska pomagala već četvrtu godinu i sami invalidi smatraju da je najbolje rješenje u regionu, način na koji smo obezbijedili sredstva i mogućnost amputircima da sami biraju vrstu i kvalitet tih sredstava”, rekao je Milunović dodajići da se očekuje povećanje ratnih vojnih invaliidnina za četiri odsto kako je planirano u budžetu i da će to biti, ako se usvoji, najveće povećanje od 2014.godine do danas
Predsjednik OKI ” Kozara” Prijedor Miladin Cvijić je izjavio novinarima da ovaj Klub ne bi mogao da opstane bez ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.
” Ali nije samo novac u pitanju već je tu pomoć oko naše problematike i ta pomoć minsitra i njegovor tima nam je stvarno velika”, naglasio je Cvijić dodajući značajnu podršku u radu i od strane Gradske uprave Prijedor.
Kapiten Odbojkaškog kluba invalida “Kozara” Dragan Čubrilo ,ratni vojni invalid četvrte kategorije 80 odsto, izjavio je da je u klubu od njegovog osnivanja i da kapitensku traku nosi već gotovo 18 godina.
” Za nas je ovaj klub u ovih 20 godina bio sve, centar našeg svijeta, našeg okupljanja i u suštini on nas je vratio u stvarnost da nastavimmo život dalje”, rekao je Čubrilo.
Večerašnjoj svečanosti prisustvovao je i zamjenik gradonačenika Prijedora Žarko Kovačević koji je članovima OKI ” Kozara” čestitao vrijedan jubilej.
” Oni su ,prije svega, dobri ljudi koji mogu da budu ponosni na svoje rezultate , a mi na njih i mi smo apsolutno opredjeljeni da podržavamo i ubuduće njihov rad”, rekao je Kovačević.
Klub ima 15 članova od kojih je deset ratnih vojnih invalida, ostali su civilni invalidi i dva trenera.

Izvor: prijedorgrad