Poslednjih dana tekuće godine, u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” uveliko se gradi.

o je rezultat višemilionskih investicija na stvaranju modernog zdravstvenog, turističkog i sportskog centra.

U završnici su građevinski radovi na objektu poluintenzivne njege za polupokretne i nepokretne pacijente, što je u skladu sa planiranim rokovima.

Temelji ovog objekta postavljeni su ljetos, prilikom svečanog početka gradnje zdravstveno-turističkog kompleksa u Mlječanici.

– Poslije toga, prvih dana naredne godine slijedi namiještanje zgrade, prvo medicinskim krevetima koji su već obezbijeđeni a potom i druge opreme. Računamo da će 20. januara biti stavljen u funkciju ovaj, novi, moderan objekat sa 44 ležaja. To je jedinstven zdravstveni objekat u regiji koji će se, osim opreme i zdravstvenih procedura razlikovati i po uslovima odnosno komforu za pacijente – kazao je za Srpskainfo Darko Banjac, direktor ovog kompleksa.

On ističe da će do kraja ove godine takođe biti završena izgradnja dijagnostičkog centra te opremanje savremenim medicinskim aparatima za potrebe kompleksnih dijagnoza.

Moderni aparati u novom građevinskom objektu biće isporučeni početkom januara.

– Nakon obuke našeg medicinskog osoblja za rad na ovim aparatima, njihova upotreba u punom kapacitetu počeće sredinom februara naredne godine – precizirao je Banjac.

Do kraja godine biće uređen okoliš zdravstvenog centra.

Prethodno je renoviran centralni objekat banje a počela je gradnja još jednog objekta površine 1500 kvadrata. Riječ je o novom hidro-bloku koji će biti završen do septembra naredne godine.

– U ovoj godini raspisaćemo trender za rušenje postojećih a izgradnju novih bungalova. Rok za ovaj posao je oktobar 2022. godine, čime ćemo završiti renoviranje i izgradnju zdravstevnog sektora našeg centra – kaže Darko Banjac.

Istovremeno je planirana izgradnja elektro-mreže i komunalne infrastrukture većeg kapaciteta.

Sledeće godine ovdje će početi gradnja turistički objekata, čemu će prethoditi revizija projekta.

– Računamo da će u proljeće iduće godine biti raspisan tender za izgradnju hotela odnosno turističkog kompleksa. Saobraćajnica od Međuvođa do Mlječanice, dužine pet kilometara, proglašena je regionalnom, odnosno Republika Srpska je preuzela obavezu održavanja i obnove. Uporedo sa izgradnjom brze ceste Prijedor – Donja Gradina, komunikacija sa našim centrom biće mnogo bolja i povoljnija – naglasio je naš sagovornik, iznoseći veoma precizne podatke i planove.

Podsjećamo, Specijalna bolnica “Mlječanica” ima 147 kreveta.

Zbog epidemiološke situacije, kažu ovdje,popunjenost je manja, 120 krteveta.

U decembru planiraju otkazati korišternje bungalova, ali će to upotpuniti ležaji u novom objektu intenzivne i poluintenzivne njege, čime će kapaciteti od januara biće veći nego sada.

Nakon izgradnje bungalova, konačna brojka će dostići 204 ležaja.

Investicije

Darko Banjac je izjavio da će uz investicije u ukupnom iznosu 32 miliona KM u narednih nekoliko godina ova zdravstvena ustanova biti respektabilan zdravstveni i dijagnostički centar, te regionalni centar zdravstvenog turizma.

On je dodao da razvoj “Mlječanice” u turističkom segmentu podrazumijeva izgradnju novog kompleksa, koji će posjedovati hotel sa 150 mjesta, sa velnes centrom i bazenima, novim bungalovima, sportskom dvoranom, Fudbalskim stadionom i sportskim terenima.

Izvor: Srpskainfo