Vojno obučen, sa oružjem u ruci i čvrstim stavom, narednih šest mjeseci Miloš Vujinović (20) iz Prijedora imaće priliku da pokaže i svoju hrabrost. Ovaj mladić od malih nogu je sanjao da postane vojnik, a kako i sam kaže, uz trud i zalaganje vjerovao je da će jednog dana i uspjeti. Sa puno entuzijazma i hrabrosti spremno iz Prijedora odlazi na šestomjesečno služenje vojnog roka u Srbiju. Onako kako to dolikuje, uz pjesmu i prisustvo rodbine i prijatelja.

”Kao dječak uvijek sam sebe zamišljao kad odrastem jednog dana da nosim tu uniformu. Godine su prošle, a želja za tim i dalje ostala. Prešao sam ja dug put i bilo je tu problema, ali na kraju sam uspio da sve to završim, da organizujem i sad ću da oslužim vojni rok. Poznati smo mi kao žilavi, izdržljivi ljudi. Preživjeli smo mi mnogo toga, kad su već moji preci mogli da prežive tri rata, zašto ja ne bih mogao šest mjeseci da nosim uniformu”, priča Vujinović.

Srećna, ponosna, ali pomalo tužna, jer se prvi put rastaje sa sinom, majka Snježana, kako i sama kaže mislila je da je to samo jedan dječiji san. Miloš je dokazao suprotno, a ona sve to podržala.

“Ponosna sam i srećna. Znamo da je to njegova velika želja i ta želja nikad nije prestala. Jednostavno, takvo dijete… Davno smo ga pokušavali odgovoriti, ali Miloš nikad nije odustao. Kad je postao punoljetan odamh drugi dan je otišao da preda zahtjev za državljanstvo Srbije, pozvao Ministarstvo odbrane Srbije i uspio na sve moguće načine kontaktirati te ljude. To je čudno dijete”, ističe Snježana Vujinović, Miloševa majka.

Na služenje vojnog roka iz Prijedora, Miloševa rodbina ne pamti, da je neko otišao u posljednjih 15 i više godina. Baš zbog toga što sve manje mladića danas ima želju za tim, Miloševa odluka iznenadila je mnoge. Vojni rok može da se služi u Srbiji. U nekoliko evropskih zemalja to je propisano i zakonom. Vojska Republike Srpske je zvanično ukinuta 1. januara 2006. godine.

Izvor: kozarski