Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da sve stranke iz Republike Srpske kad pregovaraju sa kolegama iz Federacije BiH /FBiH/ moraju glorifikovati ulogu Srpske, te ukazivati na njeno neprikosnoveno ustavno pravo da raspolaže svojom imovinom.

Stevandić je, povodom današnjeg sastanka predstavnika opozicije iz Republike Srpske i FBiH sa kojeg je poručeno da je održavanje opštih izbora 2022. godine neupitno, Srni rekao da nije sporno da bilo ko razgovara s kim hoće, pa i da tema bude Izborni zakon.

– Bilo bi veoma dobro da saznamo da li su naše kolege na sastanku sa kolegama iz FBiH ostali na pozicijama koje smo zajedno potpisali, a to je da je naša imovina neprikosnovena, da ne priznajemo odluku kojom nam se ona otima, kao i to da ne priznajemo visokog predstavnika, ili ga oni sada priznaju? O izborima ćemo i mi biti sagovornici i o njima razgovarati sa svim partijama – naglasio je Stevandić.

Stevandić je ukazao da je na svakom sastanku bitno govoriti o pravima Republike Srpske, kako ne bi došlo vrijeme kada se neće ni postavljati pitanje zašto je neko nešto promijenio oko statusa Srpske.

– To je ono što bi bilo najvažnije, a što se iz ovog sastanka, nažalost, ne vidi – zaključio je Stevendić.

Predstavnici opozicije iz Republike Srpske i Federacije BiH smatraju da je održavanje opštih izbora 2022. godine neupitno i ističu da će zajedno insistirati na, kako kažu, transparentnim i poštenim izborima.

Sastanku su prisustvovali Mirko Šarović /SDS/, Branislav Borenović /PDP/ i Aleksandar Glavaš /DNS/, Edin Forto, Sabina Ćudić i Predrag Kojović /Naša stranka/, Nermin Nikšić i Denis Bećirović /SDP BiH/ i Elmedin Konaković /Narod i pravda/.

Autor: SRNA/RTRS