Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević i predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović razgovarali su u Gradskoj upravi sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice u Prijedoru.

Sastanak je organizovan na temu svečanog otvaranja džamije u Starom gradu te dogovora oko podrške za organizaciju ovog događaja.
Omer efendija Redžić najavio je ovu svečanost za 29-30.juli iduće godine u Ljetnoj bašti sa nizom kulturno-umjetničkih dešavanja pred i za vrijeme otvaranja. On je naglasio da je riječ o posebnom vjerskom objektu, koji je ukrašen ornamentikom , kaligrafijom i posebnim kamenom i predstavlja potencijal koji se izučava na arhitektonskim fakultetima u Evropi kao osmanska arhitektura, te se u tom kontekstu može raditi i bratimljenje sa džamijom u Turskoj ( Manisa ).

Predsjednik Skupštine Grada Prijedor Mirsad Duratović pojasnio kako i na koji način se može aplicirati za sredstva u budžetu grada te da je pri kraju prijava prijedloga da bi se sredstva mogla planirati , a između ostalog, i za ovakvu vrstu dešavanja.
Bilo je riječi i o nekim infrastrukturnim projektima kojima bi se poboljšali uslovi života građana u Starom gradu, ali i drugim dijelovima grada u kojima su većinski stanovnici uglavnom povratnici.
Zamjenik gradonačelnika Kovačević sastanak je zaključio konstatacijom da će sve što je do Gradske uprave, biti provjereno i urađeno po ovim pitanjima. Grad Prijedor treba da se uzdigne na nivo koji mu je potreban i na kojem je nekad bio, te stoga svi zajedno treba da radimo u pravcu razvoja Prijedora.

Izvor: prijedorgrad