Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je BiH leglo terorista i da Zapad daje punu podršku radikalnom islamizmu u cijelom svijetu.

– Ono što je najvažnije jeste činjenica da je Zapad uvijek podržavao razvoj radikalnog islama u svijetu i da su srušili sve sekularne režime na Bliskom istoku. Upravo je politika Zapada u borbi protiv terorizma bila borba za svoje teroriste i da se terorističke grupe disciplinuju i da budu partneri u ovoj borbi – izjavio je Srni Galijašević.

Prema njegovim riječima, o tome govori i izvještaj o stepenu primjene akcionog plana za sprovođenje strategije u borbi protiv terorizma, koji obuhvata posljednjih pet godina sa propustom od skoro dvije godine, dok se strategija odnosila na period 2015-2020. godine.

Galijašević je istakao da u izvještaju nedostaje mnogo činjenica.

– Prvo nedostaju pobrojani teroristički napadi koji su se u periodu implementacije strategije desili u BiH i svijetu, a u kome su učestvovali državljani BiH – rekao je Galijašević.

On je podsjetio da je 2015. godine radikalni vehabija Nerdin Ibrić napao policijsku stanicu u Zvorniku i da je iste godine Denes Omiragić, takođe radikalni vehabija, ubio dva vojnika u Sarajevu, kao i da je u Francuskoj i Njemačkoj bilo mnogo terorističkih napada.

Galijašević je naveo da su u svim tim napadima učestvovali državljani BiH, te dodao da je zato veoma nezahvalno kada se vidi u izvještaju da se Krajina naziva kapijom na koju ulazi logistička podrška i da se tu imenuju Bihać, Cazin, Velika Kladuša i Bužim.

– Stvarni vođa vehabija Nusret Imamović nalazi se u Siriji i sarađuje sa Al kaidom. To je sada drugi aspekt. Mi ne govorimo o stvarnim terorističkim akcijama i ne govorimo o 24 stvarne Interpolove potjernice za teroristima iz BiH, koji su negdje sklonjeni u BiH ili se nalaze u kampovima u Turskoj ili u zarobljeništvu Kurda i Amerikanaca u Siriji. Mi ne govorimo o 85 Interpolovih plavih potjernica. Ne govorimo o tome da je Nusret Imamović svrstan u top 10 najtraženijih terorista na svijetu i da se nalazi i na današnjoj konsolidovanoj listi terorista – rekao je Galijašević.

Ekspert za borbu protiv terorizma naglasio je da u Sarajevu postoje desetine vehabijskih komuna i zatvorenih naselja koji predstavljaju karantin za tražene teroriste.

Prema njegovim riječima, Sarajevo je izbor terorističkih prijetnji i svi logistički, politički i državni potencijali su u Sarajevu.

– Ne možete se vi boriti protiv paralelnih džemata. Znate li ko se borio protiv njih u BiH? Husein Kavazović. Time je to pitanje prebačeno na vjersko polje, a ne na bezbjednosno – istakao je Galijašević.

On je ponovio da u Sarajevu ima desetine vehabijskih komuna, da čak ima i zatvorenih naselja koje predstavljaju karantin za tražene teroriste i za lica sa Interpolovih potjernica.

– U Sarajevu ćete kroz najnoviji projekat Ministarstva inostranih poslova naći pokušaj da se kroz izdavanje viza uvedu dva nova instituta. Prvi je institut takozvanog komercijalnog spoljnog posrednika, dakle, po vizu može doći neki advokat ili neka organizacija i da podigne 20 ili 30 viza, a da lice koje ulazi u BiH ne može biti identifikovano, niti biometrijski obrađeno – naglasio je Galijašević.

On je rekao da se u Sarajevu radilo sve da bi se ova struktura održala, te dodao da je stvarni izvor problema u SDA, koja sprovodi program Alije Izetbegovića, koji podrazumijeva islamizaciju društva BiH i izgradnju islamske države, te se koristi mudžahedinima i stavlja ih povremeno na raspolaganje u borbi za zapadne interese.

Autor: SRNA/RTRS