Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada razgovarala sa predstavnicima kompanije Mital i Rudnika željezne rude Ljubija da se realizuje drugi koncept privatizacije kroz dodjelu koncesije za eksploataciju rude u Ljubiji, te istakao da o tome pregovara resorno ministarstvo.

– Mi ćemo kroz dividendu koju je Mital uplatio prema RŽR-u na neki način dokapitalizovati RŽR i napraviti zajedničko preduzeće RŽR-a i Mitala, koje je i sada zajedničko, ali ćemo ojačati kapacitete RŽR-a i ići u ekploataciju rude u Ljubiji – rekao je Višković.

Premijer Republike Srpske je rekao da je to potreba Republike Srpske, prijedorske regije i grada Prijedora.

– Prijedor gotovo 100 godina rudari. Bez Ljubije, Omarska i taj dio imaju kapacitete koji mogu trajati još tri ili četiri godine. Sa rudarenjem u Ljubiji, prema istraženim rezervama, produžuje se period eksploatacije na 20 i više godina – rekao je Višković.

On je rekao da rudnik Ljubija nema nikakve veze sa litijumom.

Govoreći o pozajmici Investiciono-razvojne banke Prijedor putevima, Višković je rekao da je takva pozajmica realizivana i prije godinu dana, te istakao da je ona vraćena i prije roka.

– Sada Prijedor putevi treba isto tako da odrade investicije u vezi sa privatizacijom objekata od interesa za Republiku Srpsku, te su tražili da dobiju pozajmicu, i to apsolutno nema veze sa izborima u Prijedoru – istakao je Višković.

Govoreći o pomoći opštinama Istočna Ilidža i Trnovo, koje su pogođene poplavama početkom novembra, Višković je istakao da je Republika Srpska ispunila sve što je obećala za pomoć ovim opštinama.

– Opštini Istočna Ilidža plaćeno je 100.000, Trnovu je plaćeno 100.000. Odobreno je 1.300.000 za sanaciju rijeke Željeznice. Naši javni putevi sanirali su određena klizišta. Saniran je i vodovod – istakao je Višković.

Autor: SRNA/RTRS