Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević je simboličnim povlačenjem prvog poteza na šahovskoj tabli danas u Prijedoru otvorio 20.Seniorsko prvenstvo Republike Srpske za muškarce i žene koje će trajati do 11.decembra u Hotelu ” Prijedor”.

Kovačević je ovom prilikom svim učesnicima prvenstva poželio ugodan boravak u gradu i dobre rezultate.
” Mi smo podržali održavanje ovog prvenstva i podržavamo šah koji vidimo kao alternativu svim negativnim pojavama koje se dešavaju u društvu”, istakao je Kovačević.
Organizator prvenstva koje je okupilo oko 60 učesnika je Šahovski savez Republike Srpske,a nagradni fond je veći od 5.000 KM. Turnir će se rejtingovati u muškoj konkurenciji za FIDE rejting listu,a u ženskoj kod FIDE za listu u ubrzanom šahu.
Predsjednik ovog saveza Aleksandar Kovač izrazio zadovoljstvo što se uprkos uslovima pandemije održava jedan ovakav značajan događaj ističući potpuno pridržavanje važećih epidemioloških mjera tokom trajanja turnira.

” Grad Prijedor kao grad domaćin prepoznali smo kao sagovornika i mjesto gdje se možemo osloniti na lokalnu zajednicu i rukovodstvo Gradske uprave koje nam daje punu podršku”, rekao je Kovač.
On je ovom prilikom istakao da se Šahovski savez Republike Srpske zalaže za promociju šaha među mladima i klupski sport.
“Svaki grad-šahovski klub, svaka škola- šahovska sekcija i iz te baze mora da se rodi nova generacija šahista”, rekao je Kovač.
Proglašenje pbojednika i uručivanje pehara najavljeno je za subotu 11.decembar u popodnevnim časovima.

Izvor: prijedor24h