Prijedorski voćari koji su se javili na javni poziv za podizanje novih zasada voćnjaka, danas su preuzeli prve sadnice borovnice. Dvije stotine sadnica borovnice zasadiće Nihad Forić. Kaže, zasad je riječ o ogledu, ima slobodnu parcelu, pa će ovo biti prilika da se okuša sa relativno novom kulturom za ovo podneblje.

“S obzirom da mi ovdje nemamo iskustava sa borovnicom, kao što to imaju u Srbiji i Hrvatskoj, vidjećemo kako će ići i hoće li se zasadi proširivati. Idemo korak po korak”, kaže Forić.

Kroz ovaj projekat predviđeno je podizanje zasada borovnice, aronije i ribizle. Ove kulture odabrane su dogovorom gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, prijedorskog Udruženja voćara i Zadruge „Kooperativa“. Razlog je, jer su ovo voćke koje su otporne na kasne proljećne mrazeve.

Grad Prijedor podržao je podizanje novih zasada sufinansirajući 40% vrijednosti sadnica, odnosno 1.000 KM po proizvođaču.

“Nadamo se da je to jedan novi trend u podizanju zasada voća. U posljednjih par godina, uvidjeli smo da ove kulture mogu da izdrže nepovoljne vremenske uslove, odnosno niske temperature. To je jedan od razloga zbog kojih smo se odlučili za sadnju ovih kultura”, rekao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, Danijel Egić.

Pored toga, dodao je Egić, postoji veliko interesovanje na tržištu za plodove ovog voća, tako da potencijal postoji. Podizanje ovih zasad podržano je i kroz IFAD projekat, i to kroz sufinansiranje u iznosu od 40% za repromaterijal, dok taj iznos ide i do 50% za ženske voćare i one mlađe od 35 godina.

“Pored toga, trenutno smo u procesu nabavke opreme za potrebe zadruge. Konkretno, radi se o liniji za cijeđenje soka, transportnom vozilu i mašini za pravljenje bankova i postavljanje folije. Ukupna vrijednost je 180.000 KM gdje će Projekat učestvovati sa 70%, a ‘Kooperativa’ sa preostalih 30%”, pojasnio je koordinator Projekta, Žarko Tubin.

Izvor: kozarski