Dugo očekivana posebna sjednica Narodne skupštine, na temu vraćanja nadležnosti Republici Srpkoj sa nivoa BiH, za koju je opozicija sumnjala da će uopšte biti održana, konačno je zakazana. U petak, tačno u podne.

Na dnevnom redu su tri informacije sa zaključcima, koje su zajedno predložili predsjednik Republike, predsjednik Vlade RS, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, klubovi poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslanička grupa NDP.

Tu je i Deklaracija o ustavnim principima, kojom se ističe potreba za novim ustavom Republike Srpske kojim bi, između ostalog, Banjaluka formalno bila proglašena glavnim gradom, a Pale njenom prestonicom.

FOTO: MARIANA ĐURIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MARIANA ĐURIĆ/RAS SRBIJA

Kada je riječ o vraćanju nadležnosti, postavlja se pitanje o čemu će konktretno raspravljati narodni poslanici, uz jednočasovno obraćanje Milorada Dodika i desetominutno obraćanje lidera političkih partija koji izraze želju?

Tri informacije tiču se vraćanja nadležnosti na RS u oblasti PDV, odbrane i pravosuša, odnosno VSTS BiH i svaka sadrži nekoliko zaključaka.

Za svaku od tih ovlasti predloženo je da NSRS povlači ranije date saglasnosti za prenos nadležnosti, zahtjeva od Vlade da raskine sporazume sa Federacijom koji su doveli do formiranja pomenutih institucija BiH i prenosa ovlaštenja, a potom da Narodnoj skupštini, u roku od šest mjeseci, predloži zakone.

U oblasti pravosuđa, Vlada se obavezuje da predloži zakon koji će dovesti do formiranja VSTS Srpske (Sud i Tužilaštvo BiH se ne pominju u ovim zaključcima), a u oblasti indirektnog oporezivanja na isti način očekuju se zakoni o porezu na dodatu vrijednost u RS i zakon o akcizama RS.

U trećem slučaju, NSRS zadužuje Vladu da uputi na razmatranje i usvajanje zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti. To znači da Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u OS BiH, Zakon o OBA BiH i Zakon o SIPA neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Nije precizirano da li će RS nakon toga ponovo formirati svoju vojsku.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Istovremeno, dok su ove tri oblasti izdvojene, pred poslanicima je posebna, uopštena Informacija o svim prenesenim nadležnostima sa RS na nivou BiH, na čijem spisku je čak 114 nadležnosti.

– Narodna skupština zadužuje Vladu da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje RS. Zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz tačke 2. ovih zaključaka – glase zaključci koji bi trebali da znače da RS povlači saglasnost na svih 114 nadležnosti sa BiH, a ne samo sa pomenute tri.

Ostaje nejasno zašto su PDV, odbrana i pravosuđe izdvojeni u posebne informacije, a sve ostale obuhvaćene zajedničkim dokumentom.

Istovremeno, Tužilaštvo BiH se već interesovalo povodom usvajanja Zakona o lijekovima RS, koji se smatra prvim korakom ka vraćanju nadležnosti. U Narodnoj skupštini su nam potvrdili da su 29. novembra odgovorili na zahtjev Tužilaštva da dostave dodatne informacije o pomenutom zakonu koji je usvojen 20. oktobra.

– U odgovoru je navedeno i da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima još nije stupio na snagu, jer je u postupku Ustavom RS propisane procedure. Nisu tačne informacije da je Tužilaštvo BiH od NSRS tražilo listing glasanja poslanika, svi listinzi nalaze se na sajtu NSRS – kažu u parlamentu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U Tužilaštvu BiH je potvrđeno da postupaju u predmetu u vezi sa usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, ali ništa više od toga nismo uspjeli da saznamo.

Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, isti odgovor dostavio je svim zainteresovanim medijima.

– U predmetu u kojem postupa, Tužilalaštvo BiH zatražilo je od Narodne skupštine RS, dostavljanje određenih informacija. Više informacija ili detalja, ne možemo davati – kaže Grubešić.

Tužilaštvo BiH pitali smo šta su konkretno tražili od Narodne skupštine RS i na koji način kvalifikuju usvajanje Zakona o lijekovima RS koji bi trebalo da dovede do formiranja agencije za lijekove RS. Spekuliše se da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u vezi sa navodnim “rušenjem ustavnog poretka BiH”.

Čekajući Čubrilovića

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Denis Šulić, koji trenutno rukovodi parlamentom, izjavio je da se predsjednik, Nedeljko Čubrilović, dobro osjeća. Čubrilović je već neko vrijeme odsutan zbog zdravstvenih problema.

– Očekujemo da će biti na glasanju nakon završetka sjednice u petak, 10. decembra, a veoma vjerovatno je da će prisustvovati sjednici o budžetu Srpske, koja je zakazana za 14. decembar – kaže Šulić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On očekuje da će biti iskazano jedinstvo svih parlamentarnih stranaka o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH.

– Jasan je stav Republike Srpske o Kristijanu Šmitu i vraćanju u zajedničke institucije BiH. Šmit nije legalno izabran za visokog predstavnika, a nakon što bude povučen „Inckov zakon“ srpski predstavnici će se vratiti u zajedničke institucije BiH – zaključio je Šulić.

On je poručio da u ovoj instituciji još nije zaprimljen zahtjev 28 poslanika za održavanje posebne sjednice o pravima boraca. To je treća posebna sjednica NSRS koja bi trebala da bude održana do kraja godine, ovaj put na zahtjev opozicije.

STAV OPOZICIJE

Šef Kluba poslanika PDP, Perica Bundalo, kaže da će poslanici ove stranke učestvovati u radu NSRS, a zvaničan stav o predloženim materijalima zauzeće najviši organi PDP. – Poslanici imaju veliku odgovornost i održavanje posebne skupštinske sjednice o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH veliki je i ozbiljan trenutak – rekao je Bundalo. Poslanik SDS, Nedeljko Glamočak, rekao je da se mora znati da li Srpska ima međunarodnu podršku u vraćanju nadležnosti. – To građani moraju znati, jer se postavlja pitanje da li će imati problem u ostvarivanju određenih potreba – kaže Glamočak.

Izvor: Srpskainfo