Novac za isplatu penzija u Srpskoj sutra, 9. decembra, će biti doznačen komercijalnim bankama i JP „Pošte Srpske“, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

Za isplatu penzija u Republici Srpskoj, kao i za korisnike prava u Federaciji BiH i inostranstvu, potreban je 101,1 milion KM.

Prosječna penzija u Srpskoj iznosi 414 KM i čini 40 odsto prosječne plate. Za puni staž osiguranja od 40 godina prosječna penzija za oktobar iznosila je 610 KM.

Prema prijedlogu Budžeta Republike Srpske u 2022. godini je za povećanje penzija namijenjeno 61,2 milion KM više nego ove godine, čime bi ukupan iznos potreban za isplatu penzija u narednoj godini iznosio 1,3 milijarde KM.

– Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će i u narednom periodu vršiti usklađivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja sa makroekonomskim kretanjima i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj- rekli su iz MF.

Podsjećaju da je naplata doprinosa u periodu januar – novembar ove godine iznosila 1,620 milijarde KM , te da je veća za 139,1 milion KM u odnosu na prošlu godinu ili za 190 miliona više nego 2019. godine.

Izvor: Srpskainfo