Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je da sanjarenje ima brojne pozitivne uticaje na ljudski organizam. Odraslima je mnogo teže nego deci da se opuste i „zarone“ u svet mašte.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Emotion pokazalo je da kako starimo sve više gubimo naviku da maštamo.

– Ovo je deo našeg kognitivnog alata koji je nerazvijen i čini nas tužnima. Da bismo sanjarili, mozak mora da stvori pozitivne misli što ponekad zaista može da bude izazov – kaže Erin Vestgejt, profesorka psihologije na Univerzitetu na Floridi.

Vestgejt i njen tim su primetili da je sanjarenje povezano sa emocijama i da ljudi koji znaju kako da mu se prepuste mogu bolje da podnesu bol i poboljšaju svoje zdravstveno stanje. Oni su skupili grupu volontera kako bi proverili tu teoriju.

Zadatak učesnika studije je bio da misle pozitivno, smisleno, jer su smatrali da će im to pomoći da uplove u sanjarenje. Međutim, ispitanicima se to nije svidelo.

– To su bile teške stvari. Činilo se kao da nisu mogli da iskoriste to vreme da uživaju u sopstvenim mislima – rekla je ona.

Prema rezultatima studije, učesnici su razmišljali o stvarima koje zapravo nemaju mnogo veze sa njihovim osećanjima ili emocijama. Ipak, primetili su porast kreativnog razmišljanja kada su im naučnici dali teme koje su mogli da biraju, kao što su budući ciljevi, predviđanje događaja, omiljene uspomene. Na kraju, naučnici su zaključili da pozitivno razmišljanje kroz sanjarenje ima neverovatne koristi po mentalno zdravlje čoveka, piše 24sata.hr.

– To je nešto što nas izdvaja, definiše našu ljudskost. Ono nam omogućava da zamišljamo novu stvarnost – primetila je Vestgejt.

Da biste to postigli svakodnevno treba da se trudite da odvojite vreme za pozitivno razmišljanje.

-To je nešto što svi možemo da uradimo kada imamo koncept. Takođe, u početku je svima teško. Ipak, sledeći put kad odete u šetnju, umesto da izvadite telefon,pokušajte da sanjarite.

Dok budete razvijali svoju sposobnost da maštate javiće vam se mnogo pozitivnih misli, koje vam mogu pomoći da se izborite sa stresnim situacijama – zaključila je ona.

Izvor: prva.rs