Сарајево - Кошарац, Оконџо-Ивеал - видео-линк

Član Predsjedništva SNSD Staša Košarac ocijenio je da je političko djelovanje SNSD u protekle tri godine u zajedničkim institucijama vlasti u Sarajevu jasno pokazalo da Republika Srpska može da postoji i funkcioniše bez BiH, ali da BiH nikako ne može da funkcioniše bez izabranih predstavnika Srba iz Srpske.

Vrijeme je da prestanemo da plaćamo institucije na nivou BiH koje ne funkcionišu i da njihove nadležnosti vratimo Republici Srpskoj, tamo gdje te nadležnosti po Ustavu BiH i pripadaju, naglasio je Košarac uoči sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Košarac je poručio da sutrašnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja politički odgovor na nastavak bjesomučne kampanje kršenja odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koju su bošnjački političari i njihovi strani mentori pokušavali da provedu uprkos oštrom protivljenju i otporu izabranih i imenovanih zvaničnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

On je podsjetio da su u protekle tri godine u Predsjedništvu, parlamentu i Savjetu ministara BiH, gdje je SNSD imao direktan i neposredan uticaj, u potpunosti zaustavljeni negativni i opasni trendovi donošenja odluka štetnih po interese Republike Srpske i srpskog naroda.

– U tim zajedničkim institucijama od novembra 2018. godine, kada je Milorad Dodik preuzeo funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH, do danas nije donijeta nijedna odluka koja bi nanijela štetu ili ugrozila pozicije i nadležnosti Republike Srpske. Na to smo, s punim pravom, ponosni – rekao je Košarac.

On je naglasio da je političkom Sarajevu, kao i međunarodnim zvaničnicima koji godinama podržavaju i sponzorišu bošnjačku unitarističku politiku, već poslije nekoliko sedmica postalo jasno da SNSD neće pristajati na trule kompromise, prikrivene pokušaje prenosa nadležnosti pod plaštom procesa evropskih integracija, niti će nasjedati na podvale bošnjačke politike i stranaca na štetu Republike Srpske.

– U ovom mandatu, za razliku od prethodnog, nije prenesena nijedna nadležnost sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH. Vodili smo jasnu politiku zaštite dejtonskog Ustava, nadležnosti i interesa Republike Srpske, a zajedničke institucije sveli na njihovu ustavnu ulogu koordinatora i servisa dva entiteta – rekao je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Provođenje takve politike je, kaže, pokazalo nefunkcionalnost i besmislenost postojanja brojnih institucija na nivou BiH, posebno onih koje su nastale nametnutim zakonima i odlukama visokih predstavnika.

– Danas, kada nas lažno optužuju za blokadu institucija BiH, treba se prisjetiti da su dvojica bošnjačkih članova Predsjedništva BiH punih godinu dana blokirali imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, čime su kršili Ustav BiH i Zakon o Savjetu ministara. Nikada taj Savjet ministara, kojim predsjedava Zoran Tegeltija, nije imao ozbiljnu podršku SDA i svih drugih pretežno bošnjačkih partija u Predstavničkom domu i Domu naroda parlamenta BiH, čime su bošnjačke političke partije značajno doprinijele onome što danas stranci zovu nefunkcionalnost institucija BiH – upozorio je Košarac.

Prema njegovim riječima, SDA i druge bošnjačke partije partnere su tražile i nalazile u poslanicima opozicionih političkih partija iz Republike Srpske u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

– U tom domu većinu je najčešće činila takozvana `CIK koalicija`, nazvana po poslanicima koji su izglasali nezakonito imenovanje članova Centralne izborne komisije BiH. Zarad mrvica vlasti i očuvanja stečenih pozicija u zajedničkim institucijama, SDS i PDP nastavili su dugogodišnje partnerstvo sa SDA i drugim bošnjačkim strankama. Zakone i druge akte štetne po Republiku Srpsku nisu mogli usvajati jer je SNSD imao neoborivu većinu u Domu naroda parlamenta BiH – pojasnio je Košarac.

On je dodao da je SDA u borbi za ostvarenje svojih unitarističkih političkih ciljeva koristila jedini preostali mehanizam – Ustavni sud BiH, koji je, zahvaljujući djelovanju stranih sudija, preuzeo ulogu visokog predstavnika i nastavio sa prekrajanjem Ustava BiH na štetu Republike Srpske.

– Na kraju su morali da ožive i povampire očajnog Valentina Incka, čija je odluka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH bila kap koja je prelila čašu strpljenja Republike Srpske i njenih institucija, te pokrenula opravdanu kampanju poništavanja neustavnih i nametnutih zakona i vraćanja ustavnih nadležnosti Republike Srpske – naglasio je Košarac.

On je najavio da će SNSD nastaviti političku borbu i za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, kao i za uspostavljanje punog suvereniteta i balansa u donošenju odluka u toj pravosudnoj instituciji.

– Za Republiku Srpsku nije prihvatljivo da se Ustavni sud BiH koristi kao instrument ili igračka u rukama bošnjačke politike i nedobronamjernih stranaca. Nisu prihvatljive, niti su provodive odluke koje se donose glasovima dvoje bošnjačkih i troje stranih sudija, a kojima se očigledno prekrajaju odredbe Ustava BiH na štetu Srba i Republike Srpske. Ovo je pitanje koje ćemo staviti na sto u svim razgovorima o budućnosti ove zemlje – zaključio je Košarac.

Autor: SRNA/Srpskainfo