U toku je specijalistička obuka za 12 pripadnika Policijske uprave Prijedor za rad na predmetima nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, izjavio je danas pomoćnik načelnika ove uprave Zoran Inđić.
“Obuka je u završnici i 15. decembra ovdje će se održati polaganje završnog ispita za polaznike. Oni će dobiti sertifikate za rad u ovoj oblasti, a to je višestruka korist i za rad sa žrtvama i počiniocima, i za obuku drugih kolega i za saradnju policije sa drugim subjektima zaštite”, rekao je Inđić nakon redovnog mjesečnog sastanka multisektorskog tima za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja grada Prijedora.

On je naglasio da su za rad u ovoj oblasti potrebni pojedinci koji žele da rade i na taj način pokreću i druge oko sebe, odnosno povećavaju osjetljivost na ovu temu.

Portparol Policijske uprave Prijedor Zvezdana Alendarević navela je da je današnji sastanak tima nastavak realizacije kampanje “16 dana aktivizma”.

“Od početka godine evidentirano je 127 krivičnih djela nasilje u porodici, u kojima su bile ukupno 162 osobe, a prijavljeno je 136 lica. Od ukupnog broja žrtava, 122 su ženskog pola i 40 muškog”, izjavila je Alendarevićeva novinarima u Prijedoru.

Socijalni radnik u Centru za socijalni rad Dragana Grujičić napomenula je da je ova ustanova realizovala niz aktivnosti u okviru kampanje “16 dana aktivizma”, koja se završava sutra.

“Posjetili smo mjesnu zajednicu LJubija i upoznali mještane sa tematikom i mjerama zaštite, dijelili smo letke sa policijom na početku kampanje, posjetili Zavod za zapošljavanje i Gradsku upravu, gdje postoji besplatna pravna pomoć, koja je potrebna i žrtvama nasilja”, rekla je Grujičićeva.

Današnjem sastanku multisektorskog tima za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja prisustvovali su i predstavnici Bolnice “Dr Mladen Stojanović”, Javne ustanove Centar “Sunce”, Aktiva direktora osnovnih škola i medijske zajednice, a osim njih, tim čine i predstavnici Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru i Aktiva direktora srednjih škola.

Izvor: agencije