Izjava usvojena nakon sjednice Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma o BiH održane od 7. do 8. decembra ne doprinosi rješavanju i predstavlja primjer otvorenog miješanja u suverene poslove te zemlje, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Napomenula je da je sastanak političkih direktora zemalja-članica upravnog odbora protekao bez učešća Rusije

– Kategorički smo odbili da se pridružimo završnoj izjavi sarajevskog sastanka koji su 8. decembra usvojile naše kolege u odboru. Ovaj dokument smatramo primerom apsolutno otvorenog miješanja u poslove jedne suverene države, unutrašnjeg života ove zemlje, primjerom grubog iskrivljavanja stvarnog stanja stvari i još jednim pokušajem nametanja svojih interesa narodima BiH – rekla je ona.

Uvjereni smo da ovakve izjave samo pogoršavaju političku krizu u BiH izazvanu spolja i nikako ne doprinose uspostavljanju međunacionalnog dijaloga, međusobnog razumevanja i formiranja zajedničke agende u ovoj državi, naglasila je Zaharova.

Ona je podsjetila da je Moskva više puta ukazivala partnerima u upravnom odboru da privatno lice, državljanin Njemačke Kristijan Šmit, ne može da predsjedava događajima odbora.

– Ovo ozbiljno podriva status i ulogu međunarodne zajednice u BiH. Nažalost, nisu nas slušali – dodala je ona.

Portparolka je napomenula da Moskva ne gubi nadu da će se Upravni odbor Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini ipak vratiti na konsenzusni format rada.

– S tim u vezi, zadržavamo punopravno članstvo u njemu – dodala je ona.

Ambasadori zemalja Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira za BiH 27. maja su odlučili da za novog visokog predstavnika u BiH imenuju Kristijana Šmita.

Rusija se, kao članica odbora, usprotivila takvoj odluci. Rukovodstvo Republike Srpske trenutno ne priznaje Šmitov legitimitet i namerava da povuče saglasnost na zajedničku vojsku i Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

Autor: sputniknews.com/RTRS