Aplauz za ono što je PDP bio nekada. Danas je, rekli bi mnogi, od futura ostao samo pluskvamperfekat. Davno prošlo vrijeme, barem za one entuzijaste koji su 1999. godine stvarali stranku. Od velikih očekivanja ostala je prazna ljuštura. Tako govore oni koji su gradili temelje, a onda su tu kuću, napustili zauvijek.

Partija demokratskog progresa bila je kuća intelektualaca. Onih koji su prvi put politiku uzeli u svoje ruke. Za okosnicu djelovanja odredili su nacionalnu politiku usmjerenu prema evropskim vrijednostima. To je tada, za brojna ugledna imena zvučalo kao šansa za veliku stranku.

Tu su bili Mladen Ivanić, Branko Dokić, Zoran Đerić i drugi.

Već 2000. godine novi talas na političkoj sceni Republike Srpske glasačima je imao šta da ponudi. Zauzvrat su dobili skoro 77 000 glasova, 11 poslačničkih mandata i dolazak na Vlast.

PDP- na čelu sa Mladenom Ivanićem, 2001. godine konstituše Vladu Republike Srpske. Ministarske pozicije pripale su najzvučnijim PDP-ovcima poput Milenka Vračara, Petra Kunića, Dragana Šolaje. To su imena koju su do danas ispisana iz stranke.

PDP – novu Vladu konstituše 2003. godine, a u premijersku fotelju sjeda Dragan Mikerević. Među ministrima su se našli Rodoljub Trkulja i Branko Krsmanović. Kasnije su napustili stranku.

Bivši predsjednik Vlade Srpske, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i poslanik PDP-a Dragan Mikerević iz stranke se ispisao 2009. godine. Za medije godinama nije govorio. Za Dosije kaže da je stranku napustio zato što sa rukovodstvom više nije bio na istom fonu. Ali i zato što je stranka promijenila politički kurs.

“Lično mislim da PDP, ja bih rekao i SDS imaju obavezu prema, prije svega građanima i Republici Srpskoj, da zajedno sa pozicijom, oni su sada u opoziciji, traže rješenja u ovoj veoma teškoj, ja bih rekao veoma bremenitoj situaciji kada imamo situaciju ovakvu kakva je. Prije svega zato što je SNSD uvijek bio sa SDSom i PDPom u periodu donošenja Vlade PDPa u mandatu i profesora Ivanića i mene. Mi nikada strateške odluke nismo donosili mimo opozicije. Ovo što danas imamo je neprihvatljivo i mislim da na tom polju mora se tražiti konsenzus u Republici Srpskoj. I te strane koje su naizgled suprotstavljene mislim da moraju naći neki zajednički držilac sa kojim bi išli i u Parlament Bosne i Hercegovine, ali i ovdje u Republici Srpskoj”, rekao je za Dosije Dragan Mikerević, biši PDP-ov funkcioner.

Izvor: ATV