Za danas je zakazana posebna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti u oblastima odbrane i bezbjednosti, pravosuđa i oporezivanja. Istoričar Predrag Marković kaže za RTS da se Republika Srpska bori za vraćanje takozvanog izvornog Dejtona, odnosno da se vrate one nadležnosti koje su predviđene Dejtonskim sporazumom koje su malo po malo bile oduzimane.

Marković ističe se Republika Srpska bori za prava koja su joj zagarantovana tim osnovnim dokumentom kojim je osnovana današnja BiH.

– Tako da to što je napadaju da razbija BiH zapravo nije tačno – kaže Marković i dodaje da glasovi pretnji dolaze uglavnom iz Sarajeva.

Na pitanje kako komenatriše izjavu srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika da sve odluke i nadležnosti koje su prethodnih godina prenijete na BiH, a ima ih 140, će biti poništene, Marković ističe je tom u oduzimanju nadležnosti bio plan da se Republika Srpska oslabi.

– U tom oduzimanju nadležnosti od Republike Srpske bilo je pritajenog plana da se Republika Srpska što više oslabi, da se pretvori u nekakvu praznu formu i Milorad Dodik i cijela Republika Srpska oni su oko toga složni i žele da samo ono što piše u Dejtonskom sporazumu da se sprovede – navodi Marković.

Prije tri dana održana je tribina na kojoj su istaknute diplomate, profesori i analitičari ocenili su da je danas “Dan D i istorijski dan za Srpsku”, a Marković kaže da će “biti mnogo natezanja oko toga”.

– Što bi rekao Karl Marks istorija kada se ponavlja je farsa, tako da današnja BiH liči na Јugoslaviju u fazi raspada pri čemu ulogu Slovenije i Hrvatske igra Republika Srpska – ona gura neki svoj interes i male su šanse da se poveća centralizacija u BiH što je san nekih ljudi u Sarajevu – dodaje Marković.

Naglašava da BiH ne može da bude centralizovana država i da to nije dobro ni za mir ni za stabilnost.

– Sasvim je opravdana želja Republike Srpske da srpski narod ima one nadležnosti koje su mu obećane u Dejtonu, jer vidimo šta se desilo sa Hrvatima u BiH – oni su iz razloga nekih širih političkih igara, oni faktički u onim kantonima gdje su manjina praktično nestaju. Tako da mi vidimo da centralizovana BiH nikako nije dobra za onoga ko je malobrojniji – naglašava Marković.

Smatra da je budućnost BiH i za Srbe i za Bošnjake i za Hrvate moguća samo u dosljednoj primjeni Dejtonskog sprazuma.

– I u dogovoru tri naroda gdje nema takozvane majorizacije, jer imate jedan apsurd. U Sarajevu političari tvrde da je decentralizovana BiH neefikasna i blokira i neki njihovi sponzori na Zapadu, pri čemu oni su razbili Јugoslaviju. Svi zaboravljaju da je jedan od razloga raspada Јugoslavije bio srpski zahtjev da glasaju ljudi, da se računaju pojedinačno glasovi, a ne republički glasovi. Ako su zbog toga razbili Јugoslaviju, a u BiH hoće da sprovedu centralizam koji nije postojao ni u Јugoslaviji – navodi Marković.

Kristijan Šmit je u pismu parlamentarcima ponudio da usvoje zakon kojim bi se zabranili govor mržnje, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a da će on povući Inckov zakon. Marković smatra da je to na neki način ustupak Republici Srpskoj.

– Inckov Zakon o negiranju genocida vrlo je štetan, jer svako može da tumači. Po tom Inckovom zakonu vi ne možete da se zapitate koliko je bilo žrtava u Srebrenici ili u cijelom ratu, jer to odmah se smatra govorom mržnje. Tako da, to su vrlo opasne stvare, jer čim uvedete da je iskazivanje nekog mišljenja krivično djelo, onda je veliko pitanje ko to određuje koje je mišljenje govor mržnje, a koje je samo znak pitanja recimo u propagandnoj nekoj borbi – poručuje Marković.

Autor: RTS