Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je večeras u Prijedoru da je 100 godina rada Gimnazije “Sveti Sava” u Prijedoru dokaz da je ta škola jedan od stubova ne samo obrazovnog, već i kulturno-sportskog razvoja Grada Prijedora.

” Čestitam ovaj važan jubilej i odajem priznanje za istrajnost, upornost u borbi da ova škola opstane i postane jedna od ustanova koje predstavljaju rasadnik znanja i kulture. Malo je srednjih škola na području Republike Srpske koje se mogu pohvaliti ovako značajnim jubilejom koji danas proslavlja Gimnazija “Sveti Sava” u Prijedoru”, kazala je Trivićeva koja je večeras prisustvovala svečanoj akademiji povodom obilježavanja stogodišnjice prijedorske gimnazije.
Ona je dodala da Ministarstvo prosvjete i kulture razmišlja o gimnazijama juče i još više o gimnazijama danas i o tome kakve treba da budu sutra.
” Dobra škola je ona koja traži i koja daje, koja uči i nauči, koja gaji i odgoji, koja stvara i njeguje, ona koja razvija posebnosti do punog sjaja. Naše opredjeljenje je da gimnazije budu otvorene, demokratske, napredne, stvaralačke i uspješne škole za cijeli život, škole za danas i za sutra”, izjavila je Trivićeva.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je istakao , kao bivši gimnazijalac, da je sve u vezi sa ovom školom veliko- ljudi, znanje i poštovanje.
” Profesori gimnazije su bili naš uzor, a mi njima, nadam se, dostojni đaci. Gimnazija stoji kao živi spomenik javnog života grada Prijedora koji bez nje ne bi bio ono što danas jeste”, rekao je Kovačević naglasivši da mu je obraćanje na ovoj svečanosti večeras jedna od najvećih priviligija tokom mandata zamjenika gradonačelnika.
Direktor Gimnazije ” Sveti Sava” Veljko Janjetović je izjavio da je ovo značajan jubilej kako za školu, tako i za grad i našu zemlju i govori o višedecenijskom povjerenju jednoj ozbiljnoj instituciji kakva je gimnazija.
“Kroz svoju dugu istoriju gimnazija se pokazala kao neodvojivi segment izgradnje društva u bolje i stabilnije i odoljela je svim izazovima i iskušenjima”, rekao je Janjetović dodajući da je ona i danas moćni bastion znanja.
U sjećanjima na gimnaziju i njihovo vrijeme, sa naglašavanjem neprolaznih vrijednosti duha gimnazije, večeras su govorili Milenko Radivojac, Dragan Radetić, Dijana Nović Mazalić, Goran Vukoje i Ognjen Vukić. Pjesmu Dragane Kragulj govorila jnj glumica Zorica Jojić. U muzičkom dijelu programa učestvovali su bivši učenici Gimnazije, danas operski pjevači, Tijana Krivaja, Mladen Prodan, Boris Papak, Tijana Vuksan, te instrumentalisti , kao i članovi Gradskog hora Prijedor.
Trodnevne svečanosti obilježavanja stogodišnjice prijedorske gimnazije počelo je likovnom izložbom ” Krug” na kojom su radove izložili bivši, ali i sadašnji učenici i profesori Gimnazije. Drugo veče je premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom “Vijek i zauvijek” , riječ je o autorskom ostvarenju Gordane Vile i Nedeljka Lajšića. Pokrovitelji ovih svečanosti bili su Grad Prijedor i kabinet predsjednika Republike Srpske.

Izvor: prijedorgrad