Srpsko jedinstvo u ovom istorijskom trenutku veoma je važno kako bi se donijele prave odluke na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, istakli su potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković i bivši predsjednik Parlamenta i SDS-a Dragan Kalinić.

– Istorija će kvalifikovati da li je ovo istorijska sjednica i da li su to bili dobri potezi ili ne. Na dnevnom redu su zaključci da li ćemo se suprotstaviti odlukama visokih predstavnika. Najvažnije je naglasiti da poslanici ne mogu da snose odgovornost za svoje odluke i s punim pravom mogu donositi odluke – istakao je Petković za RTRS.

On je dodao da nema razloga za strah, jer je u pitanju demokratski čin, kakav i je i sama institucija Parlamenta Srpske.

– U današnje vrijeme nećemo dozvoliti zastrašivanja i nema razloga da se bilo ko plaši bilo kakvih posljedica. Vjerujem da ćemo postići jedinstvo i donijeti pravu odluku – dodao je Petković.

Kalinić naglašava da se današnji trenutak može porediti jedino sa vremenom kada je početkom devedesetih godina prošlog vijeka osnivana Skupštinu srpskog naroda.

– To je događaj takvih dimenzija. Kao i tada, tako i danas ovi događaji definišu decenijsku borbu Republike Srpske za svojom slobodom. Priželjkujem srpsko jedinstvo, kao u vrijeme otadžbinskog rata, kada smo bili čvrsti, hrabri i kada smo odbranili Republiku Srpsku – poručio je Kalinić.

Kalinić je imao poruku i za današnju opoziciju u Republici Srpskoj.

– Srbi na prostoru zapadnog Balkana bili su na meti raznih politika, ideologija, tako je bilo i u posljednjih 30 godina. Opozicija bi trebalo da zna šta hoće, neka se odluče i daju svoj prilog očuvanju Republike Srpske u ovom istorijskom trenutku – rekao je Kalinić.

Izvor: RTRS/ATV