Podjela BiH bi mogla biti lijek, smatra profesor prava na Univerzitetu u Indijani Timoti Vilijam Voters.

Voters pojašnjava da politika Amerike ne funkcioniše “zato što Bosna ne funkcioniše”, te navodi i da je predsjedniku Džozefu Bajdenu potrebna alternativa.

– Ona postoji. Secesija nije samo simptom. Ona bi mogla biti lijek – naveo je Voters.

On je naveo da secesija nije bila na stolu jer ju je Amerika isključila kao opciju, kao i da kreatori politike pretpostavljaju da secesija znači rat.

– Isto tako bi mogla nastaviti paralizu. A američka politika ignoriše vjerovatni izvor nasilja. Bosna je toliko podijeljena da bi se razdvajanje moglo postići mirnim putem, ukoliko Bošnjaci ne započnu sukobe – smatra Voters.

On je naveo da BiH nije moralni imperativ već neuspjela zemlja – ne zato što je siromašna, korumpirana i disfunkcionalna, nego zato što mnogi koji tamo žive ne vjeruju u nju.

Votres kaže i da proučava secesiju, navodeći da je to ponekad razuman odgovor na nerješiv politički problem – bolje nego samo forsiranje onoga što ne funkcioniše.

Prema njegovim riječima, postoje izvodljivi ishodi – manja Bosna koja bi mogla efikasno upravljati sobom, spajanje hrvatskih i srpskih oblasti sa Hrvatskom i Srbijom, tranzitni aranžmani za enklave, prenose podgoričke “Vijesti”.

– SAD bi mogle da trampe priznanje nezavisnosti za srpske ustupke o pitanjima reparacije, formalnih izvinjenja, garancija za manjine. Teška pitanja koja bi diplomatija morala da riješi – i mogla bi. Ali Amerika ne bi morala da nameće podjelu – dovoljno je da joj se ne suprotstavlja – zaključio je Voters.

Autor: SRNA/RTRS