Politički analitičar Stevica Deđanski izjavio je za Srnu da su odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti iznuđene, da Srpska njima brani svoja ustavna i dejtonska prava i da nikako nisu farsa, kako to tvrdi tamošnja opozicija koja se u svom djelovanju svrstala sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

On je naglasio da se kao Srbin iz Srbije i čovjek koji podržava Republiku Srpsku nadao će opozicija i vlast imati zajednički stav o tome i braniti Srpsku.

– U jednom momentu to je tako i izgledalo, kada je opozicija u Srpskoj zajednički sa vlašću osudila Inckov zakon o “genocidu”, ali je očigledno to bila farsa. Očito je da su svi oni pod dirigentskom palicom ili pod pritiskom na dugme određenih centara moći na čijoj strani je i Izetbegović – rekao je Deđanski.

On je naglasio da bi sada i srpski predstavnici i srpski narod u Republici Srpskoj morali da postave pitanje – ko brani interese Republike Srpske, odnosno da li je to Izetbegović ili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Svi koji su u koloni gde i Bakir Izetbegović, zaista nemaju šta da traže na političkoj sceni Republike Srpske. Mislim da je ovo u neku ruku i jako dobro tako da će svi pošteni ljudi i patriote da vide o čemu se radi – smatra on.

Deđanski je ponovio da su odluke Narodne skupštine Republike Srpske iznuđene.

– Mi ne možemo da ne radimo ništa i da čekamo da nam otmu Srpsku već da se borimo raznim potezima koji mogu od momenta do momenta da se menjaju, ali je poenta da se oni dešavaju. Ako budemo sedeli pasivno i da ne radimo ništa, to znači da pristajemo na njihovu politiku ukidanja Republike Srpske. Mi nemamo drugi način borbe – istakao je Deđanski.

Narodna skupština Republike Srpske održala je juče sjednicu o vraćanju prenesenih nadležnosti i usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Autor: SRNA/RTRS