Odluke Narodne skupštine Republike Srpske nisu nikakovo rušenje dejtonskog sklopa BiH i nikakav poziv za rat i niko nije pozvan da ratuje, a ako se neko osjeća tako to je njegov problem, izjavio je za Srnu profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić.

Lukić je naglasio da su odluke Narodne skupštine Republike Srpske odluke iz njene nadležnosti i ona je ustavnotvorno zakonodavni organ Republike Srpske koji odlučuje o njenoj ustavnoj nadležnosti, ustavnom položaju, naravno u skladu sa Ustavom iz Dejtona.

– Odluke nisu nikakvo rušenje Dejtona. Brojne odluke o centralizaciji i unitarizaciji BiH i pokušaji njene političke bošnjizacije su udar na Dejtonski mirovni sporazum – rekao je Lukić.

On je napomenuo da Dejtonski mirovni sporazum garantuje svakom konstitutivnom narodu i ostalima pravo da imaju svoj identitet, ne samo kulturni, jezički, vjerski, već i politički.

Lukić je ocijenio da su nasilna unutarizacija, centralizacija BiH sa pokušajem zasnivanja jedne bosanske ili bošnjačke nacije istinski udar na te osnovne principe na kojima može da počiva BiH.

– To je posljednji pokušaj da se kaže organima međunarodne zajednice da vode pogrešnu politiku i da oni takvom politikom dovode do nemira u BiH, ali i pokušaj da se Ustavnom sudu kaže da nije suveren organ u BiH i da ne može da piše Ustav i da stvara slova i riječi Ustava koje ne postoje i koje nigdje ne može da nađe – istakao je Lukić.

Osvrćući se na rad opozicionih stranaka, Lukić je naveo da već dosta dugo smatra da je ponašanje opozicije u Republici Srpskoj nekonstruktivno.

– Ako je sinoć /predsjednik SDS-a Mirko/ Šarović rekao da je ovo poziv u rat, onda on treba da nam kaže zašto smatra da je to poziv u rat i ko to treba, prema njegovom mišljenju, da ratuje. Njihovo ponašanje je nekonstruktivno, napuštanje sjednice ne smatram junačkim činom. Smatram ga suprotno tome. Srpska demokratska stranka već odavno ne liči na sebe, a ubijeđen sam da će to pokazati i naredni izbori – rekao je Lukić.

Lukić kaže da na priču o ratu i nemirima ne treba nasjedati, niti na bilo kakve izazivačke provokacije reagovati.

– Treba nastaviti svojim putem. Očekujem da će oni koji žele da upravljaju BiH znati da čuju šta su poruke jučerašnjeg zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske – naglasio je Lukić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinić Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Deklaracijom je predviđeno da Vlada u saradnji sa predsjednikom Republike pripremi tekst ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.

Autor: SRNA/RTRS