Nikad prljavija kampanja koja nema baš puno dodirnih tačaka sa pravom politikom. Tako analitičari ocjenjuju predizbornu kampanju za gradonačelnika Prijedora. Sociolog Drago Vuković, gostujući u našoj emisiji “Priča se” rekao je da je politika u ozbiljnim problemima, pogotovo kada su predizborne kampanje u pitanju.

“Politika kakvu poznaje teorija i ova današnja politika u osnovi nemaju neke velike veze. Politika koja počiva na moralu, na vrijednostima, na pozitivnoj selekciji kadrova, na ozbiljnim političkim programima, ozbiljnim političkim nadmetanjima to danas u osnovi ne postoji”, rekao je Vuković.

U toku predizborne kampanje najmanje se govorilo o infrastrukturnim projektima koji bi na lokalnom nivou trebali da budu u prvom planu.  Aleksandar Zobenica, stručnjak za politički marketing, naglašava da je prateći kampanju u gradu na Sani primjetio da se malo pričalo o stvarnim potrebama građana. Istog mišljenja je i Danijel Simić koji smatra da bi se neki, već započeti projekti, trebalo da završavaju kako bi građani vidjeli da se nešto konkretno radi, a ne samo priča.

“U Prijedoru na primjer od centra, iza hotela Prijedor imate na Sani tamo nekakav zamišljeni Akva park sa nečim to sve sada rđa. Ne bi Prijedoru trebao nikakav Akva park u žarkim ljetnim mjesecima kada bi neko to sredio u socijalističkoj Jugoslaviji”, kaže Simić.

Stručnjaci su saglasni da je sve što je bilo vezano za prijevremene izbore za gradonačelnika Prijedora više ličilo na rijaliti program nego na ozbiljnu politiku. Ističu da su moderne tehnologije dovele do toga da je sve mnogo dostupnije građanima, ali i da se one koriste za najprljavije kampanje koje smo do sada mogli da vidimo.

Izvor: ATV