Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da će opozicija Republike Srpske na narednim izborima snositi posljedice što nije prepoznala značaj istorijskih odluka Narodne skupštine Srpske, a da je ponašanje lidera SDA Bakira Izetbegovića i “društva u Sarajevu” pokazalo da ne znaju voditi samostalnu politiku.

“Posebno me je iznenadio potez opozicije jer sam smatrao da je lojalnost državi – Republici Srpskoj i odanost nacionalnim interesima srpskog naroda iznad svih stranačkih nesuglasica. Veoma me je razočarao njihov izlazak iz Narodne skupštine i odsustvo odgovornosti”, izjavio je Raković i dodao da opozicija nije bila u stanju da netrpeljivosti stavi u drugi plan.

Raković je ponovio da je Srpska juče u Narodnoj skupštini donijela istorijske odluke i da je svako mogao da razumije suštinu ovog vrlo važnog momenta i da je imao vremena da promisli o tome.

“Izgleda da oni nisu dobro promislili ili su neki sa strane njima nametnuli ovo mišljenje koje su imali prilikom izlaska iz Narodne skupštine i posle. Dakle, oni koji nisu shvatili istorijski momenat jednog dana će se pokajati što nisu učestvovali u tako važnim odlukama, odnosno povratku nadležnosti u skladu sa izvornim Dejtonom i procesom koji je počeo”, istakao je Raković.

On je rekao ga reagovanje Izetbegovića i “društva u Sarajevu” nije iznenadilo jer su pokazali da su nesposobni da donesu bilo kakvu samostalnu odluku, već da samo mogu da pozivaju međunarodnu zajednicu da interveniše.

“Oni su toliko lišeni sposobnosti da povuku neki samostalni potez da je to gotovo smiješno, neprijatno smiješno. Zvanično Sarajevo je sebe dovelo u situaciju da isključivo zavisi od Zapada i da ne vodi samostalnu politiku”, smatra Raković.

On kaže da su zvanično Sarajevo zajedno sa svojim sponzorima na Zapadu, uključujući tu i takozvanog visokog predstavnika, doveli BiH do raspada, a sad, pošto nemaju kapacitet da to shvate, čak traže od nekog drugog da im pomogne da se BiH ne razgradi sama od sebe.

“Ona se sama razgrađuje i sad Izetbegović traži od nekog da pomogne, a u tome ne vidi nikakvu svoju odgovornost”, istakao je Raković.

Narodna skupština Republike Srpske održala je juče sjednicu o vraćanju prenesenih nadležnosti i usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

Autor: SRNA/ATV