Sara Jaćimović, šahistkinja iz Broda i olimpijska reprezentativka BiH, pobjednica je 20. Seniorskog prvenstva Republike Srpske u šahu u ženskoj konkurenciji, dok je u muškoj pobijedio Miodrag Savić, velemajstor iz Zvornika, koji je odbranio prošlogodišnju titulu i po osmi put postao prvak Republike Srpske.

Savić ističe da je ostvareni rezultat tim značajniji, jer je na ovom prvenstvu učestvovao i velemajstor i olimpijski reprezentativac Dalibor Stojanović. “Zadovoljan sam svojom igrom i koncentracijom. Cilj sam ostvario i veoma sam srećan što sam ponovo šampion Republike Srpske”, izjavio je Savić.

Ovo prvenstvo održano je u Prijedoru, a po prvi put istovremeno u muškoj i ženskoj konkurenciji. Organizator, Šahovski savez RS, obezbijedio je nagradni fond od preko pet hiljada KM. Pokrivitelj prvenstva je predsjednik Republike Srpske. Učestovalo je 43 takmičara. Nagrade i pehare pobjednicima uručio je zamjenik gradonačelnika Prijedora, Žarko Kovačević.

U Šahovskom klubu “Rudar”, Prijedor, koji je bio domaćin Prvenstva, ponosni su što je upravo grad na Sani odabran za održavanje ovog značajnog sportskog događaja. “Drago nam je što je Prijedor izabran za domaćina20. seniorskog prvenstva Republike Srpske, a to nije slučajno, razlog su uspjesi naših šahistkinja u ovoj godini”, rekao je Rade Javorić, predsjednik prijedorskog kluba. Turnir će se rejtingovati u muškoj konkurenciji za FIDE rejting listu, a u ženskoj kod FIDE za listu u ubrzanom šahu.

Izvor: kozarski