Kako Tužilaštvo Bosne i Hercegovine hapsi narkodilere širom države, osumnjičene za šverc stotina kilograma opojnih droga, opasne kriminalce, korumpirane policajce i plaćene ubice, tako raste panika u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OSA) BiH, s direktorom Osmanom Mehmedagićem Osmicom na čelu.

Rrazloga je više. No, prvi je aplikacija Skaj, koja je razotkrila kriminalne grupe sa zapadnog Balkana, a povezane su s obavještajnim strukturama u BiH i rukovodstvom ove agencije. O tome svjedoče i poruke koje su u posjedu Tužilaštva, a takvih je, prema informacijama Avaza, na hiljade.

U skoro svakoj od poruka, koje su uspjeli dešifrovati njemačka tajna služba, ali i američki FBI, upecali su se Osmicini ljudi i prvi saradnici. Dešifriranjem ovih poruka pao je i Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik tadašnjeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

Cvijetić, kod kojeg su tokom pretresa kuće nedavno pronađeni i tajni dokumenti iz OBA, naveden je u akciji „Transporter“ kao organizator šverca kokaina iz Albanije i Crne Gore u BiH, a zatim na tržište EU.

Ali Cvijetić nije jedini koji je usko sarađivao s OBA-om, zbog čega je pokrenuta posebna istraga. Na spisku osoba koje su sarađivale s narkokartelom su i Osmicini savjetnici. Jedan od njih je, prema pisanju novinara Slobodana Vaskovića, dugogodišnji zaposlenik OBA Muriz Druškić.

Riječ je o osobi koja je bila optužena zajedno s Mehmedagićem u aferi „Sigurnosne provjere“, ali je Sud BiH, s Rankom Debevcem na čelu, Osmicinim intimusom, odbio potvrditi optužnicu.

Druškić je, da stvar bude jasnija, na prijedlog Mehmedagića, imenovan u Drugostepenu komisiju za odlučivanje o žalbama za sigurnosne provjere, iako je u momentu imenovanja bio penzioner s ugovorom o djelu u OBA-i BiH.

Ovaj poslušni obavještajac ključni je Osmicin čovjek kada se iz policijskih struktura trebaju ukloniti osobe koje ne žele igrati kako Osmica svira. Među njima su brojni zaposlenici Ministarstva bezbjednosti, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e, ali i MUP-a KS.

Sve su ove osobe direktno ili indirektno zasmetale Osmici, jer su tokom istražnih radnji došle do podataka da su brojni kriminalci direktno spominjali direktora OBA-e u kriminalnim poslovima vezanim za drogu.

Brojni pokloni

Neki su čak, a o čemu postoje brojni snimci, priznali da rade za OBA-u i da nose poklone i novac rukovodiocima ove agencije. Od satova do stotina hiljada maraka.

Osim Druškića, tu je i Osmicin aktuelni savjetnik Siniša Rakita. Njegovo ime spominje se, takođe, u dešifriranoj aplikaciji Skaj. Dokumentirani su njegovi brojni odlasci u Beograd i poruke u kojima se spominje među kriminalnim podzemljem.

Tome svjedoče i dokumenti tajne službe Srbije. No, za sve što je Rakita radio, znali su rukovodstvo OSA i prvi čovjek tajne službe.

Kako je pobjegao Čaruga

Još je, takođe, nejasno kako je državu napustio opasni kriminalac Milivoje Lovrenović zvani Čaruga. Ovaj osumnjičenik za brojne likvidacije u Srbiji i BiH uredno je prošao granicu BiH, iako su tajne službe Srbije i Hrvatske evidentirale njegov ulazak u BiH i locirale ga u Gradiški.

Upravo je na njegovom imanju prošle godine pronađeno pola tone droge. Za sve je ovo znala OBA, ali je pustila Lovrenovića da pobjegne iz države. Isto se odnosi i na njegovog sina Dušana.

Zbog aplikacije Skaj Osmica se u proteklo vrijeme žestoko zamjerio komesaru MUP-a KS Nusretu Selimoviću. Razlog je taj što Selimović podatke koje je dobio nije dao OBA-i, nego Tužilaštvu BiH.

Izvor: Srpskainfo