Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izjavio je da pozicija Srbije i Republike Srpske u SAD nikada nije bila jača i da se u februaru spremaju srpski dani u Kongresu.

Kesić je za “Večernje novosti” rekao da je i predsjednik SAD Džozef Bajden procijenio da se bez Srbije ni jedno pitanje na prostoru zapadnog Balkana ne može zatvoriti, niti može biti stabilnosti, zbog čega njegova administracija tretira tu zemlju kao najvažnijeg partnera.

On je naveo da u Srpskom kokusu u Kongresu SAD ima više energije i da Srbi imaju efikasne ambasadore iz Srbije i Republike Srpske, koji sarađuju sa američkom administracijom i članovima Kongresa.

“U februaru se spremaju srpski dani u Kongresu. Zbog toga raste i Srpski kokus. Kongresmen Klaudija Teni je imala niz sastanaka sa srpskim predstavnicima iz Srbije i predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović. U pravom momentu se dogodilo buđenje i aktivizam srpske zajednice, jer je interesovanje članova Kongresa veliko i važan im je svaki glas. Ne pamtim takve aktivnosti od kad sam u Vašingtonu uprkos virusu korona”, rekao je Kesić.

On je rekao da ni jedan lider u Republici Srpskoj ne prijeti ratom, naglasivši da su Amerikanci to počeli da shvataju i da su već dali do znanja lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da će, ako bude sukoba, to biti zbog njega i zbog toga što ne želi da postigne dogovor.

“Uvek postoji pretnja da izbije sukob koji niko ne želi. Često se čuje da Milorad Dodik ugrožava mir, iako nijedan lider u Republici Srpskoj ne prijeti ratom. Istovremeno pretnje ratom stalno stižu od Izetbegovića i Komšića i Amerikanci su to počeli da shvataju”, kaže Kesić.

Autor: SRNA/ATV