U Prijedoru su jutros u 7.00 časova otvorena sva biračka mjesta za prijevremene izbore za gradonačelnika kojeg građani biraju među 14 kandidata, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Željko Škondrić.

Glasa se na 130 redovnih biračkih mjesta, jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, kod tri mobilna tima i jednog posebnog kovid 19 mobilnog tima na koji se građani u izolaciji mogu prijaviti do 9.00 časova putem viber aplikacije na broj telefona 066/262-234.

– Za sada imamo 12 lica prijavljenih za kovid mobilni tim i oko 130 za ostale mobilne timove – dodao je Škondrić.

Pravo glasa ima 86.329 birača uključujući 608 birača registrovanih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Prijedoru i 2.851 birača registrovanog da glasa putem pošte.

Za posmatranje izbora Centralna izborna komisija BiH je akreditovala 148 posmatrača udruženja građana i dva posmatrača OHR-a, dok je GIK Prijedor akreditovao 732 posmatrača političkih subjekata.

GIK je najavio konferencije za novinare za 11.15 i 16.15 časova u holu Gradske uprave, a Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” za 11.00 časova i 21.00 čas u hotelu “Prijedor”.

Na glasačkom listiću su imena 14 kandidata, odnosno jedna koalicija, osam političkih partija i pet nezavisnih kandidata.

Kandidat koalicije DNS, SDS i PDP je Goran Predojević, SNSD-a Slobodan Javor, Otadžbinske stranke Zoran Grbić, Lijevog krila Danijela Đurić, Kruga Marko Kaurin, Demokratskog centra Republike Srpske Zlatko Josić, Re-balansa Miloš Janjetović, SNS FBiH Lidija Radić i Radničke partije Ilija Mamić, a nezavisni kandidati su Mladen Unijat, Danijel Simatović, Vjekoslav Krneta, Slađana Radaković i Saša Stupar.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora raspisani su nakon što je Dalibor Pavlović 11. oktobra podnio ostavku na ovu funkciju.

Autor: SRNA/Srpskainfo