Vraćanje nadležnosti znači vraćanje na izvorni Dejtonski mirovni sporazum – to je i bio cilj NSRS. Odbranjen je ustavnopravni položaj Republike Srpske. Ipak, istorijska sjednica Parlamenta nije donijela srpsko jedinstvo. Da opozicija već odavno ima praksu da nestane kada je neka važna tema na dnevnom redu, kaže srpski član bh. Predsjedništva. Milorad Dodik kaže i da će vrijeme pokazati ko ostaje na koncepciji odbrane Srpske, a ko izdaje.

“Ako Bakir Izetbegović zahvaljuje za politiku Šarovića i Borenovića onda je to izdaja za Republiku Srpsku, ne može biti drugačije. Nemoguće je da je Bakir Izetbegović u roku od par sati postao patriota za Republiku Srpsku. To je nemoguće. Ali evo imate takvu jednu potpuno iščašenu političku situaciju. Moje iskustvo iz ovih 30 godina bavljenja politikom da narod veoma dobro slaže šta je šta”, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Opozicija je napuštanjem sjednice praktično glasala protiv Deklaracije o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti, kaže profesor političkih nauka Nenad Kecmanović.

“Opozicija je napravila kardinalnu grešku, ali mogu da razumijem njihov problem. Podrška skupštinskoj većini značila bi osam mjeseci prije izbora podršku konkurenciji na vlasti”, rekao je Nenad Kecmanović.

Napuštanje sjednice predvodili su oni čiji su prethodnici učestvovali u izradi Dejtonskog sporazuma – SDS. Tvrde da je vraćanje nadležnosti, za koje su se ’95. izborili, farsa. Kada je opozicija u Srpskoj zajednički sa vlašću osudila Inckov zakon, očigledno je da je samo to bila farsa, kaže politički analitičar Stevica Deđanski. Pokazali su i čije stavove zastupaju.

“Da su svi oni pod dirigentskom palicom ili pod pritiskom na dugme određenih centara moći na čijoj strani je i Izetbegović. Svi koji su u koloni gde i Bakir Izetbegović, zaista nemaju šta da traže na političkoj sceni Republike Srpske. Mislim da je ovo u neku ruku i jako dobro tako da će svi pošteni ljudi i patriote da vide o čemu se radi”, kaže Stevica Deđanski, politički analitičar.

Da je posebna sjednica trebalo da predstavlja jedinstvo, poruka je i boraca. Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo kaže da bi jedinstvo trebalo da se gradi u kontinuitetu kada se raspravlja o pitanjima važnim za srpski narod i očuvanje Republike Srpske.

“Kada je u pitanju sudstvo, to je nešto preko čega ne možemo više da prelazimo. Svakodnevno se po različitim kriterijumima samo osuđuju Srbi, srpski borci, dok se sa druge strane, i oni za koje i imamo dokaze, puštaju na slobodu, Hrvati i Bošnjaci”, ističe Dragiša Tuševljak, predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

Zaključci su, tvrde politički analitičari, na liniji onoga što je predviđeno Dejtonom i ništa više od toga se ne traži, ali ni manje. Podsjećaju da svaka država počiva na Ustavu, koji je temelj stabilnosti jednog društva, te da Skupština Republike Srpske time što je usvojila ove zaključke brani i Ustav.

Izvor: ATV