Nakon što je donedavni odbornik u banjalučkoj Skupštini Ivan Begić podnio ostavku na tu funkciju zbog neprimjerenog snimka, uslijedile su brojne reakcije u pokušaju da se opravda Begićevo ponašanje.

Svaka od tih reakcija vodila se parolom da neko problematizuje to što je Begić na spornom snimku u odnosu sa drugim muškarcem, odnosno homoseksualac.

Pravdali su to tvrdnjama da je riječ o zadiranju u privatni život, honofobijom, pa čak i činjenicom da je premijerka Srbije pripadnik LGBT populacije.

Naravno da nije problem što je Begić homoseksualac, to je ono što je njegova privatna stvar. Problem je u tome što se Begićev snimak pojavio u javnost i postao dostupan širim masama, pa čak i djeci kojima on kao nosilac jedne ozbiljne javne funkcije treba da bude uzor.

Nebitno je to da li je donedavni odbornik na snimku sa ženom ili muškarcem, ali je i te kako bitno to što je, kako se može zaključiti iz snimka, Begić sam sebe snimao tokom tog odnosa.

Vjerovatno ne postoji osoba koja nije saglasna s činjenicom da je to, u najmanju ruku, neprimjereno nosiocu jedne javne funkcije koji dijelom odlučuje o budućnosti građana…

Ali je i više od toga, to je skandalozno.

Baš kao što je bilo skandalozno i ponašanje bivšeg gradonačelnika Prijedora, čiji su se eksplicitni materijali takođe pojavili u javnosti, a zbog kojih je i on podnio ostavku.

Osobe koje sada brane Begića, ističući da je navodni problem njegova seksualna orijentacija i da je riječ o zadiranju u privatnost, u slučaju bivšeg gradonačelnika Prijedora bile su i te kako glasne da je njegovo ponašanje skandalozno. Te osobe nisu tada spominjale zadiranje u privatnost. Tada nije postojala politička pozadina i nisu tvrdili da su snimke objavili njegovi politički protivnici, jer su upravo oni ti kojima je odgovarao skandal sa Daliborom Pavlovićem.

Sada, kad je riječ o skandalu u kojem glavnu ulogu ima “njihov čovjek”, riječ je o homofobiji i narušavanju privatnog života.

To je klasična zamjena teza. Da ponovimo još jednom. NIJE PROBLEM SEKSUALNA ORIJENTACIJA IVANA BEGIĆA, VEĆ NJEGOVO NEPRIMJERENO, SKANDALOZNO, PONAŠANJE KOJE JE SAM SNIMAO I KOJE JE NA KRAJU DOŠLO DO ŠIRE JAVNOSTI.

Ničija seksualna orijentacija ne bi trebalo da smeta nikome i to je ono što je privatna stvar.

Ali ako na bilo koji način ponašanje nosilaca javnih funkcija uznemiri javnost, onda ta javnost i te kako ima pravo da osudi to ponašanje i zahtijeva od istih da više ne obavljaju javne funkcije.

Pa tako i od Begića, Pavlovića, ovog ili onog…

A svi pokušaji da se odbrani skandalozno Begićevo ponašanje i pokušaji prebacivanja krivice na njegove političke protivnike su ništa drugo nego samo pokušaji prikupljanja jeftinih političkih poena i to na račun Begića kojeg su do juče nazivali svojim saborcem.

A takav odnos prema njemu je još skandalozniji nego ono zbog čega je on podnio ostavku.

Izvor: Banjaluckeprice.net