Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da Visoki sudski i tužilački savjet nema nadležnost da raspravlja o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske koji se odnosi na ustavno-politička pitanja, odnosno pitanja Ustava BiH.

Tegeltija, koji je bivši predsjednik VSTS-a, rekao je da to tijelo može da razmatra i daje mišljenje samo u pogledu zakona, a ne Ustava, kojima se tehnički uređuje rad pravosuđa.

– Nikako ne može da razmatra ustavno-političke akte zakonodavnog organa, u ovom slučaju Narodne skupštine Republike Srpske, koji se bave ustavnim osnovom uspostavljanja zajedničkih institucija, u ovom slučaju VSTS-a – napomenuo je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je to “direktno izlaženje izvan okvira nadležnosti VSTS-a i bavljenje klasičnom politikom”.

On je naveo da se Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši ustavotvorni organ i zakonodavno predstavničko tijelo Srpske, u zaključcima bavila ustavno-političkim pitanjima i ustavnim osnovom uspostavljanja zajedničkih institucija, odnosno pitanjem nadležnosti koje proizilaze iz Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

– To je izvan domašaja nadležnosti VSTS-a kada je u pitanju razmatranje i davanje mišljenja na zakone koji se odnose na rad pravosuđa – istakao je Tegeltija.

On je dodao da se Narodna skupština nije bavila VSTS-om i pravosuđem u zakonskoj nego ustavnoj sferi, gdje VSTS nema nikakva ovlaštenja da se na bilo koji način interferira bilo kakvim razmatranjem ili mišljenjem u pogledu tih ustavno-političkih odluka Narodne skupštine Srpske.

Prema njegovim riječima, upuštajući se u tako nešto, VSTS je pružio samo dodatni dokaz ispravnosti odluke Narodne skupštine Republike Srpske o povlačenju saglasnosti za formiranje VSTS-a.

Članovi VSTS-a po svemu sudeći će sutra pokušati da usaglase zajedničko saopštenje o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske kojima je planirano suspendovanje Zakona o VSTS-u i formiranje ovog pravosudnog tijela za imenovanje sudija i tužilaca na nivou Srpske ili eventualno danas nakon što bude iscrpljen dnevni red redovne sjednice, rekao je Srni predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija.

– Izvjesnije je da ćemo to pokušati usaglasiti sutra i ukoliko to učinimo javnosti ćemo proslijediti saopštenje – dodao je Lagumdžija.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 10. decembra, Deklaraciju o ustavnim principima, te četiri informacije o prenosu nadležnosti sa zaključcima, među kojima je zaključak o VSTS-u. Tim zaključkom planira se da Vlada Republike Srpske pripremi zakon o VSTS-u Republike Srpske u roku do šest mjeseci.

Nakon usvajanja ovog zakona, planirano je neprimjenjivanje Zakona o VSTS-u BiH na teritoriji Republike Srpske.

Narodna skupština povukla je saglasnost iz 2004. godine, na osnovu koje je usvojen Zakon o VSTS-u u parlamentu BiH.

Autor: SRNA/RTRS