Zaključci srpskog Parlamenta ne izlaze iz okvira Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma. To je i danas ponovio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kada se sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Republika Srpska, poručuje Dodik, ostaje čvrsto privržena miru, dijalogu i Ustavu BiH, i očekuje da će sva otvorena pitanja u BiH biti rješavana dogovorom legalno izabranih političkih predstavnika sva tri naroda. Zaključcima od 10. decembra Narodne skupštine Republike Srpske rado bi se bavili u VSTS-u BiH. Dva dana za redom pompezno najavljuju svoje zaključke po tom pitanju, ali ih još nema. Srpski član Predsjedništva im poručuje da ne gube vrijeme, jer je Srpska odlučna u namjeri da vrati svoje ustavne nadležnosti, pa ga nikakvi zaključci iz Sarajeva i ne zanimaju.

“Ovo kretanje ne podrazumjeva da mi ostanemo pokraj puta, već da idemo putem koji je veoma jasan, a on je ustavan, nije ni malo promijenjen. Ja slušam svakakve gluposti, znate ovo što je doneseno, to ne može da se mijenja, a Ustav koji je donesen prije toga, može da se mijenja, to ne važi je li tako, e pa ne može da ne važi, u našem pravnom obrazovanju Ustav je najviši akt i on mora da bude poštovan”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Čini se da članovi VSTS BiH ulaze u treći dan pokušavajući da nađu pravnu matricu po kojoj bi donijeli bilo kakve zaključke na osnovu zaključaka najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske. Da na to nemaju nikakava prava poručuje im i bivši predsjednik VSTS- a. Milan Tegeltija upozorava ako se VSTS u kom slučaju bude oglašavao o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, direktno izlazi iz svojih zakonskih nadležnosti.

“Nikako ne može da razmatra ustavno-političke akte zakonodavnog organa, u ovom slučaju Narodne skupštine Republike Srpske, koji se bave ustavnim osnovom uspostavljanja zajedničkih institucija, u ovom slučaju VSTS-a. To je direktno izlaženje izvan okvira nadležnosti VSTS-a i bavljenje klasičnom politikom”, rekao je Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS BiH.

Da članovi VSTS-a po svemu sudeći neće ni sutra uspjeti da usaglase zajedničko saopštenje o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske svjestan je i predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija. Srpski Parlament usvojio je Deklaraciju o ustavnim principima prenosa nadležnosti u kojima je i zaključak o VSTS.  Taj zaključak obavezuje Vladu Srpske da pripremi zakon o VSTS-u Republike Srpske u roku do šest mjeseci, a nakon toga ne bi se više na teritoriji Republike Srpske primjenjivao Zakon o VSTS-u BiH.

Izvor: ATV