Zbog političkog procesa vraćanja dejtonskih nadležnosti, Republika Srpska i njene institucije izložene su osudama, raznim kvalifikacijama, stalnim prijetnjama sankcijama. Istovremeno pojačana je diplomatska aktivnost i prisustvo stranih zvaničnika u BiH.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Radovan Kovačević istakao je da je suštinski da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti u skladu sa Ustavom Srpske, Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

– Srpska vodi političku borbu za svoja prava. Mi se vraćamo onome što je suština Dejtonskog sporazuma – naglasio je Kovačević, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Naglasio je da Srpska poziva na dijalog i razgovor.

– I Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji želi da čuje sve strane – rekao je Kovačević.

Kovačević dodaje da Republika Srpska traži prava koja se poštuju u cijelom svijetu

– Onaj ko ima konstruktivan pristup, shvatiće naše zahtjeve, jer mi samo ponavljamo da želimo da se vratimo u ustavni poredak – poručio je Kovačević.

Kovačević je podvukao da se VSTS BiH ne može baviti zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

– I VSTS je se koristi kao političko sredstvo za borbu protiv prava Srba i Hrvata. To je neprihvatljivo. Zaboravljaju da je osnivač VSTS-a i Republika Srpska. Mnoge stvari koje je Srpska dala kao uslove za osnivanje VSTS-a, nisu ispoštovane – dodao je Kovačević.

Naglasio je da će Srpska formirati svoj VSTS.

Autor: RTRS