Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da da on sigurno nije taj koji prijeti ratom, te odbacio optužbe da on ili Republika Srpska uvlače Srbiju u destabilizaciju.

– Јa sigurno nisam taj koji prijeti ratom. Ali takva je atmosfera stvorena… A ova priča kako ja `guram` Srbiju u nešto – ja veoma dobro vodim računa da ne dođe do problema i da ne dođe Srbija u probleme. Јa ne očekujem ništa drugo, osim da Srbija razumije ovu situaciju – istakao je Dodik.

On je dodao da veoma cijeni to što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić radi i što je čini vezano za ekonomski razvoj Srbije i što je pozicionirao Srbiju na sasvim novim osnovama na međunarodnom planu.

– Јa nisam taj, niti je Republika Srpska ta, koja vuče Srbiju u bilo šta. Mi očekujemo da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma razumije ono o čemu se radi i da na pozicijama međunarodnih odnosa pokuša da sve učini da to objasni. I to Srbija i čini – rekao je Dodik sinoć za TV “Prva”.

Navodeći da Srpska ne traži od Srbije oružje, niti to želi, Dodik je zapitao zašto bi neko napao Srbiju, ako nekome Srpska nije po volji.

– To je glupost. Neko ovdje /u Srbiji/ pokušava da unese u javni govor takve budalaštine, koje apsolutno ne stoje – naglasio je on.

Komentarišući izjavu Vučića da će se Srbija usprotiviti sankcijama protiv bilo koga u Srpskoj, Dodik je rekao da se taj stav čuo od predsjednika Srbije veoma jasno i da to veoma cijeni.

Što se tiče BiH i povlačenja nadležnosti Republike Srpske, Dodik je rekao da je za BiH jedini lijek secesija, te ponovio da on ne izaziva rat, nego govori o formalno-pravnom pitanju.

Autor: SRNA/RTRS