Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć da je BiH nemoguća država i eksperiment onih koji su u to zaljubljeni i koji su napravili karijere na neistinama protiv Srba i Republike Srpske.

Govoreći o toj praksi, Dodik je podsjetio da se to odnosi i na slučaj “Markale”, za šta su optuženi Srbi, iako se pokazalo da to nisu učinili, ali su, uprkos tome, uvedene sankcije srpskom narodu, dok je NATO na bazi tih laži bombardovao Republiku Srpsku.

– Јa sam to onima koji nas napadaju rekao u lice, navodeći da je tadašnji general UNPROFOR-a tvrdio da Srbi nisu ispalili granatu na Markale, a to je u svjedočenju u Haškom tribunalu potvrdio čovjek iz međunarodne vojne misije – rekao je Dodik za Televiziju Prva.

Tada mu je, kako kaže, jedan dobronamjeran Amerikanac rekao da je više od 400 ljudi napravilo karijere u američkoj administraciji na priči o Bosni i pitao ga da li zaista misli da može da ugrozi njihove karijere.

– Vidjeli smo šta Amerika misli kada je Donald Tramp bio predsjednik. A u ovoj sadašnjoj administraciji vraćaju stare Klintonove ljude da sprovode onu istu politiku kakvu su /u ratu/ vodili u BiH – rekao je Dodik.

On je ukazao da se u BiH uvijek dešava isto i da se, kako je objasnio, sve svodi na to da se ide na urušavanje Republike Srpske, da joj se ne dozvoli da ima svoje institucije i da se ekonomski zatvori, a njeni rukovodioci okrive kako ne bi mogli da je razvijaju.

– Ali, mi smo mnoge stvari napravili. Svojim potencijalima smo napravili i 120 kilometara puteva. Republika Srpska je usvojila budžet za 2022. godinu, a BiH nije ni za ovu. I to sve govori o održivosti, odnosno o činjenici da je Srpska jedina održiva u BiH – istakao je Dodik.

Prema njegovoj ocjeni, svi ti argumenti, iz ugla onih koji rade na urušavanju Republike Srpske, idu za tim da Srpska mora da se napadne, jer ona po njima ne smije biti uspješna, već neuspješna.

– A onda se ide i dalje, pa ako Milorad Dodik nije bio ratni komandant koji je bio osuđen za ratne zločine, onda ga pakujte u neku priču o korupciji. I to rade 15-20 godina, od kada sam ja funkcioner. Nema čovjeka u Republici Srpskoj koji je prošao više sudskih postupaka za korupciju od mene, a ja imam samo jednu presudu za prekoračenje brzine, što sam platio – zaključio je Dodik.

Autor: SRNA/RTRS