Hrvatska neće dopustiti da se u BiH odustane od načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković, koji je i predsjednik HDZ-a Hrvatske, ukazao je na značaj promjena Izbornog zakona koje treba da obezbijede ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

“Neodrživ je i nepravedan model u kojem jedan narod može drugome birati člana Predsjedništva BiH, jer krši temeljno demokratsko načelo legitimne zastupljenosti”, rekao je Plenković za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Plenković je naveo i da je Hrvatska protiv separatizma u BiH, ali i protiv svakog unutarizma, odnosno centralizma.

On je naglasio da je jasno rekao kolegama u Evropskom savjetu da Hrvatska neće dopustiti da se u BiH odustane od načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

“Jasno sam naglasio da Hrvatska podržava suverenitet i cjelovitost BiH, kao koncept dogovoren u Dejtonu – jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda. Ni na jednom međunarodnom forumu nije dogovoreno da će se odstupiti od toga i omogućiti majorizacija Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je ukazao da je strateški interes Hrvatske da BiH bude stabilna, funkcionalna i da napreduje prema EU, a da je preduslov za to legitimna zastupljenost Hrvata u BiH da bi se, kako je dodao, sva tri konstitutivna naroda i svi ostali građani osjećali dobro u svojoj domovini.

On je naveo da je zadovoljan nedavnom posjetom BiH i razgovorima koje je vodio u Sarajevu i Mostaru, ističući da je napetost koja trenutno vlada u BiH rješiva uz volju političkih aktera.

Autor: SRNA/ATV