Bakir Izetbegović da se ne igra sa inatom Srba i neka nam ne dira ono što je svetinja, a to je Republika Srpska, rekla je za RTRS Sonja Vulić poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Vulićeva je istakla da je Bakiru Izetbegoviću trebalo čak mjesec dana da osmisli neku  bombastičnu izjavu ili strategiju od strane svoje političke partije, ali imajući u vidu da je kako kaže, ta partija u fazi raspada i da nema ozbiljne organe koji mogu stati iza strategije, on se odlučio za ratno huškačku izjavu.

Ona je navela da je tu istu izjavu prije mjesec dana objavio i Haris Silajdžić.

– Bakiru Izetbegoviću je problem da prihvati savjete tog čovjeka, ali mu nije problem da ukrade njegovu izjavu, da je ponovi i predstavi kao svoj stav i stav svoje političke partije – rekla je Vulićeva.

Dodaje da bilo kakvo pozivanje NATO trupa i EUFORA u Brčko distrikt krajnje nedopustivo.

Ona kaže da Bakir Izetbegović nema snagu za dijalog, nema snagu da pozove tri naroda iz oba entiteta ali kako kaže, zato ima snagu da ponovo poziva na rat, da zvecka oružjem.

Vulićeva kaže da Izetbegović nema pravo da se miješa na teritoriju Republike Srpske i da nema pravo da Srpskoj prijeti NATO trupama i EUFOROM, jer Srpska može uzvratiti i poslati njima rusku vojsku.

Ona dodaje da je supervizor u Brčko distriktu zaprijetio svim srpskim predstavnicima, odnosno izabranim zvaničnicima u Vladi Brčko distrikta da ukoliko se bude obilježavao Dan Republike Srpske koji se tradicionalno u Brčko distriktu obilježava 10. januara da će Srbi snositi sankcije.

– Јa poručujem da Srbi imaju pravo na Dan Republike Srpske. Srbi će obilježavati Dan Republike Srpske u Brčko distriktu 10. januara na ovaj ili onaj način. Supervizor je dobrodošao kao gost, a ako mu se to ne sviđa može slobodno da piše kome hoće i kako hoće – izjavila je Vulićeva.

Istakla je da će Srbi čuvati granice Republike Srpske i obilježavati svoje praznike, te da neće nikome dozvoliti da im određuje, a pogotovo ne nekom supervizoru.

Autor: RTRS