Google aplikacija za navigaciju vrlo je korisna alatka, ali i prikuplja veliki broj osjetljivih podataka. Imamo neke prijedloge kako da se zaštitite.

Aplikacija Google Maps se u radu oslanja na određivanje i praćenje lokacije putem GPS-a. U Googleu te podatke koriste kako bi pratili vaše kretanje i aktivnosti i pomoću tih podataka poboljšali svoje sisteme.

Šta ukoliko vam se to iz bilo kog razloga ne sviđa? Evo nekoliko načina kako smanjiti količinu podataka koju Google Maps prikuplja o vama.

1. Obrišite pojedina putovanja ili dane koristeći Your Timeline

Najsigurniji način kako da prikrijete tragove je brisanje vremenske linije (timeline) u aplikaciji Google Maps, djelimično ili u potpunosti.

Timeline prikazuje popis lokacija koje ste posjetili u različitim trenucima. Aplikacija ima funkciju pomoću koje možete obrisati pojedini zabilježeni dio putovanja ili sve lokacije koje ste posjetili tokom određenog dana.

Pritisnite svoju profilnu fotografiju u polju za pretragu pri vrhu. Otvoriće se opcija biranja, nakon čega je potrebno pritisnuti Your Timeline.

Nakon što otvorite svoju vremensku liniju, možete odabrati šta ćete obrisati ako pritisnete ikonu sa tri tačkice uz pojedinačno putovanje i odaberete Remove.

Kompletan dan možete obrisati ako pritisnete ikonu sa tri tačkice u gornjem desnom uglu ekrana i odaberete Delete day.

2. Isključite Location History

Aplikacija ima uključeno praćenje istorije lokacija kao podrazumijevano podešavanje. Dijeli vaše podatke s drugim Google servisima, kako bi mogli da prikažu relevantne oglase i druge sadržaje.

Ukoliko to ne želite, možete isključiti, kao i automatski izbrisati vaše podatke o lokaciji na svakih tri, 18 ili 36 mjeseci.

Pritisnite na svoju profilnu fotografiju u polju za pretragu pri vrhu. Otvoriće se opcija biranja. Pritisnite Settings.

U polju za izbor pritisnite Google Location Settings. U sljedećem izboru skrolujte do Google Location History i pritisnite, prenosi “Tportal.hr“.

Ako imate više korisničkih računa na Googleu, na sljedećem ekranu odaberite onaj u kojem želite da promijenite postavke.

Nakon toga će se pojaviti opcija sa biranjem istorije lokacija. Tu možete odabrati Turn off your location history.

Ako ipak želite da zadržite deo istorije lokacija, odaberite odgovarajući period pod opcijom Auto-delete.

3. Koristite anonimni način rada

Kad je uključen anonomni način rada, Google više ne bilježi vaše aktivnosti i ne prati lokaciju.

Zbog toga neće ni sačuvati nedavna pretraživanja i istoriju lokacija, a neće biti dostupne ni funkcije poput dijeljenja lokacija, korišćenja mapa offline, reprodukcije muzike…

Pritisnite na svoju profilnu fotografiju u polju za pretragu pri vrhu. Otvoriće se polje za biranje. Pritisnite Turn on incognito mode.

Kako bi ga isključili, pritisnite na ikonicu Incognito uz polje za pretragu pri vrhu i odaberite Turn off incognito mode.

Izvor: Agencije