U Prijedoru je ovogodišnjim rebalansom budžeta za 11.000 KM uvećano izdvajanje za vantjelesnu oplodnju. Grad Prijedor finansira četvrti i svaki naredni pokušaj vantjelesne oplodnje za žene do 42. godine života i već tri neuspjela pokušaja. Pored toga, Fond zdravstvenog osiguranja RS sa po 5.500 KM finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje za žene koje imaju do 40 godina života.

Nakon tri godine braka Nataša i Siniša Stojnić iz Prijedora izabrali su vantjelesnu oplodnju kao način da postanu roditelji. Za četiri godine dobili su četvoro djece. Marija je rođena 2017. a trojke Sergej, Aleksej i Strahinja 2020. godine. Ponosna majka Nataša Stojnić priča da je oba puta iskoristila mogućnost finansiranja vantjelesne oplodnje posredstvom Fonda.

-Mnogo znači, jer bi mi vjerovatno morali da dižemo kredit koji se vraća pet, šest, sedam godina, tako da to nije nimalo jednostavno – kaže ona.

Tokom 11 mjeseci ove godine za šest lokalnih zajednica iz ove regije prijedorska Filijala FZO RS odobrila je 60 zahtjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje. Rukovodilac ove Filijale, Svetlana Tatić kaže da je iz Prijedora odobreno 38 zahtjeva.

-FZO RS finansira u cjelosti tri postupka vantjelesne oplodnje za žene do 40 godina života, za žene od 41. do navršene 42. godine života Fond finansira 50 odsto troškova vantjelesne oplodnje, a za žene koje imaju više od 42. godine starosti, a rodile su dijete postupkom vantjelesne oplodnje Fond vrši refundaciju troškova tog postupka-navela je Tatićeva.

U slučaju da žene do 42. godine života imaju tri neuspjela pokušaja koje finansira Fond, nadu ne treba da gube. Za njih su otvorena vrata prijedorske Gradske uprave.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora, Monja Kasalović ističe da se ovi zahtjevi odobravaju u skladu sa uslovima Pravilnika o raspodjeli novca za podršku pronatalitetnoj politici.

-Grad Prijedor dodjeljuje čitav iznos od 5.500 KM za jednu proceduru asistirane reprodukcije, tako je bilo i u 2021. godini i pozitivno smo riješili 10 zahtjeva. Rebalansom budžeta za 2021. godinu predvidjeli smo veći iznos. Imali smo 55.000 KM za ove  svrhe, ali smo rebalansom budžeta povećali ovaj iznos na 66.000 KM u slučaju povećanog broja zahtjeva-priča Kasalovićeva.

Ona dodaje da će nakon analize izveštaja i broja podnesenih zahtjeva biti poznato da li će u lokalnoj kasi i naredne godine biti uvećan iznos za ovu namjenu.

Izvor: kozarski