U Galeriji “Sreten Stojanović” iz Prijedora večeras je održano književno veče posvećeno piscu Vasiliju Karanu (87).

Ovaj pisac sa  adresom u Banjaluci, ali rodom iz Međuvođa kod Kozarske Dubice ima objavljenih više od 40 književnih djela.

– Ja sam pisac Kozare, ne mogu od Kozare i stalno pišem o njoj. Kao osmogodišnjeg dječaka  u Drugom svjetskom ratu spasio me na Kozari neprijateljski vojnik sa kojim sam u rovu spavao – rekao je Karan osvrćući se na svoj životni i radni vijek.

On je istakao da je izostalo društveno priznanje za njegovo književno stvaralaštvo.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/ RAS SRBIJA
– Međutim, srećan sam zbog onoga što je publika prepoznala, tako sam pisma mojih čitalaca objavio u knjizi -rekao je Karan.

Ovaj književnik koji uveliko gazi devetu deceniju života ističe da mu godine nisu prepreka za aktivan rad.

– Ja uopšte nisam umoran i sa lakoćom pišem -poručuje on.

Dodaje da je pisao i filmske scenarije, te da je radio i kao novinar.

Ovo književno veče organizovalo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Prijedora.

Predsjednik prijedorske “Prosvjete” Branislav Kecman je izjavio da je ova književna veče kruna svih događaja u ovoj godini.

– Vasilije Karan je pisac iz našeg kraja, širokog osmjeha, prije nekoliko godina organizovali smo promociju njegovih djela u Prijedoru. Karan ima veliki broj objavljenih, ali i neobjavljenih djela književnog stvaralaštva. Divim se njegovoj energiji -istakao je Kecman.

Književna veče posvećena Vasiliju Karanu i njegovim djelima organizovana je u okviru ovogodišnje manifestacije Prijedorska zima.

Izvor: Srpskainfo