Mađarska će sa 100 miliona evra pomoći Republiku Srpsku, potvrdio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je pojasnio da Vlada Mađarske daje 100 miliona evra finansijske pomoći Republici Srpskoj u sklopu mađarske politike odgovornog susjedstva za jačanje stabilnosti u regiji. Novac je namijenjen za mala i srednja preduzeća u Srpskoj.

Orban je ponovio i da će blokirati sve poteze EU da uvede sankcije protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodiku je dao punu podršku, nazivajući ga demokratski izabranim političarem, a zapadne sile je upozorio da bi potez poput stavljanja na marginu srpskog člana Predsjedništva BiH bio opasan.

Republiku Srpsku i Srbiju mađarski premijer je u obraćanju mađarskim medijima opisao kao ključ stabilnosti Zapadnog Balkana, a novu njemačku Vladu je pozvao da region integriše u EU umjesto da ga kazni.

To bi, smatra, moglo dovesti do još većih problema.

– Dopustite mi da istaknem da je granica BiH udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku – rekao je Orban.

Prilikom nedavne posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj dogovoreno je osnivanje mađarskog Fonda u Srpskoj koji će na raspolaganju imati oko 100 miliona evra bespovratnih sredstava.

Autor: SRNA/RTRS