Banjalučkoj policiji kao i Okružnom tužilaštvu Banjaluka, Ivan Begić nije podnosio prijave, osim one početkom septembra za “Ucjenu”. Potvrđeno je to za ATV i iz policije i iz tužilaštva. Prije dva dana, pojedini portali objavili su vijest prema kojoj je upravo Begić potvrdio da je podnio prijave protiv odgovornih lica u Alternativnoj televiziji.

Navedena su u vijesti i navodna krivična djela koja se našem uredništvu stavljaju na teret, ali bez obrazloženja, što jasno govori o namjeri da se pokušava nanijeti šteta ATV-u. Iako iz vijesti nije jasno za sta je, navodno podnio prijavu, poštujući norme ovog posla, obratili smo se nadležnoj policijskoj upravi kao i nadležnom tužilaštvu da nam daju konkretan odgovor. I dobili smo ga. Portparol tužilaštva Maja Vidović potvrdila je da od 04. septembra nije bilo nikakvih novih prijava Ivana Begića čiji eksplicitni snimak se pojavio u javnosti prije nekoliko dana. Ili laže Ivan Begić ili oni koji stoje iza teksta.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, dana 10.09.2021.godine, zaprimilo je od strane PU Banja Luka, izvještaj protiv NN lica, zbog krivičnog djela “Ucjena”. Prema navodima oštećenog isti je putem viber aplikacije sa jednog telefonskog broja ucjenjivan na način da će biti objavljen njegov ekplicitan sadržaj koji bi mogao narušiti njegov ugled, te da je u mogućnosti da isti otkupi za iznos od 500.000 eura“, poručili su iz OJT.

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Interesantno je i da tužilaštvo tvrdi da je Begić u spetembru ucjenjivan posredstvom viber aplikacije, a u tekstu u koji kruži dva dana, autor tvrdi da se radi o sms porukama. Isto tako, banjalučko Tužilaštvo odgovara da će o eventualnom krivičnom djelu neovlašteno snimanje, odlučiti nakon što ispitaju oštećenog. Pretpostavka je da se radi o Ivanu Begiću. Upravo Ivan Begić je isti dan kad je procurio snimak njegovog seksualnog odnosa sa muškarcem, tvrdio da se radi o privatnom snimku. Dakle, logično bi bilo zaključiti da je u javnost dospio od njega ili drugog muškarca. I u policiji na naš upit da li je protiv određenih lica Ivan Begić podnio prijavu, odgovaraju da nikakave prijave od septembra nije bilo. Saopštavaju i da su prijavu za ucjenu dobili 4. septembra i da su već 8. septembra podnijeli izvještaj OJT BL.

Uvidom u službene evidencije, utvrdili da je lice inicijala I.B., dana 04.09.2021. godine podnijelo prijavu u PU Banjaluka zbog postojanja osnova sumnje da je na njegovu štetu učinjeno krivično djelo „Ucjena“, poručuju iz PU Banjaluka.

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Policijski službenici su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, preduzeli neophodne mjere i radnje, te su dana 08.09.2021. godine dostavili izvještaj protiv nepoznatog lica ili više njih, Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Takođe Vas obavještavamo da do momenta pisanja ovog odgovora PU Banjaluka od lica I.B. nije zaprimila novu krivičnu prijavu.

Navodno je Ivan Begić, odnosno advokati, tražio od tužilaštva da kao svjedoke sasluša Goricu Dodik, Mladena Ilića i Dragoslava Topića jer su, navodno, najavili snimak. Zašto tvrdi nešto što se nije desilo i šta mu je cilj, Ivan Begić danas ne odgovara. Poštujući profesionalne norme, pozvali smo ga da da odgovori na pitanje. Javila se druga osoba, tvrdeći da Ivan Begić nije u mogućnosti da se razgovara.

Uredništvo ATV-a najoštrije osuđuje pokušaj Ivana Begića, portala Gerila info kao i ostalih portala koji su bez provjere objavili i prenijeli sporni tekst i tvrdnje za koje se sudeći po zvaničnim odgovorima policije i tužilaštva može reći da su obična laž. Pozivamo ih da ne obmanjuju javnost, jer to nosi i određene posljedice. Podsjećamo da je prva informacija koja se o spornom snimku pojavila na ATV-u nakon što se pojavio snimak jeste stav upravo Ivana Begića koji je taj dan 10.12.2021. objavio na svom facebook profilu. Tad je potvrdio da je snimak privatni, da je trpio ucjene i da se povlači iz politike. Sav taj status nalazi se na portalu ATV-a. Niti jednom nismo pustili u eter ili objavili na bilo koji način njegov eksplicitni snimak.

Svako ima pravo na seksulanu orjentaciju, iako bi u ovom slučaju bio zadovoljen interes javnosti da je objašnjeno ko je još na snimku.

Izvor: ATV