Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara oštetio budžet.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, Selmo Cikotić tereti se da je oštetio budžet BiH za najmanje 9.7 miliona KM i da je omogućio sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.1 milion KM, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Cikotić, optužen za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja u vrijeme dok je bio ministar odbrane, tereti se da je radio isključivo u interesu kupca preduzeća „Skaut“ (SCOUT) iz Zagreba, navedeno je u optužnici, koju je Sud BiH potvrdio 7. decembra.

On je optužen da je od 30. oktobra 2009. do 12. jula 2011. godine, u svojstvu ministra odbrane, prema prethodnom dogovoru sa, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane čiji su inicijali T.R. i ostalim njima poznatim licima, iskorišćavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlašćenih organa i preduzeća „Skaut“, saopšteno je danas iz Suda BiH.

Optuženi Cikotić je, zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja, smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu, istovremeno uvećavajući određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, piše u optužnici Tužilaštva BiH.

On je optužen da je na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća „Skaut“ iz Zagreba, bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva, postupajući tako isključivo u interesu kupca.

Izvor: aloonline